biglogo archivum

Az ünnepi eseményre október 8-án Óbudán került sor. Az ünnepség sorozatot a Kaszásdűlői Kulturális Központban tartott beszélgetés nyitotta meg, amelynek témája boldog Jerzy Popiełuszko atya élete volt.

Az ezután következő szentmisét dr. Cserháti Ferenc Esztergom-Budapest egyházmegyei segédpüspök atya, a külföldön élő és határon túli magyarság referense mutatta be; a szentmisét lengyel papok jelenlétében és koncelebrálásával mutatta be, amelyben részt vett Marek Grygiel Krisztus Király rendi tartomány főnök atya, Leszek Kryża atya, a Lengyel Püspöki Konferencia Keleti Egyház Megsegítéséért Dolgozó Intézet igazgatója, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, a suchowolai Bogumił Lempkowski atya, rajtuk kívül Szili András atya, az óbudai Kövi Szűz Mária plébánia plébánosa, Bajcsi Lajos dékán atya és Bese Gergő atya.  

Az ünnepi szentmisén részt vett Sebastian Kęciek nagykövet, Łukasz Kudlicki miniszter, Mariusz Blaszczak elnökhelyettes politikai ügyekért felelős kabinetfőnöke, dr. Kiss László, Budapest III. Kerület – Óbuda polgármestere, Andrzej Melak, a Katyń Bizottság elnöke, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet elnöke, Ryszard Walczak, a Lengyelországi Jerzy Popiełuszko Emlékezet Bizottság elnöke, valamint a suchowolai delegáció tagjai - Lesław Majewski és Ignacy Kicki. Az ünnepségen részt vett még Grażyna Siemion, Jerzy Popiełuszko unokahúga, a budapesti kerületi lengyel önkormányzatok küldöttjei, Molnárné Zdzisława Sagun, az LKK igazgatója, illetvea Szent Adalbert Egyesület és a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület képviselői az elnökökkel: Takácsné Kalińska Katarzynával és Alfred Wtulichhal. A szentmisén lengyel és magyar hívek egyaránt részt vettek.

A szentmise előtt a Kaszásdűlői Kulturális Központban az atya életőrél szóló panel beszélgetést tartottak.

Boldog Jerzy Popiełuszko atya ereklyéjét szeptember 13-án Kazimierz Nycz varsói metropolita érsek adta át dr. Kiss László polgármesternek és Szili Adrás atyának. Az átadáson jelen volt dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna Magyarország lengyelországi nagykövete, Urszula Kierzkowska, Varsó Bemowo kerületének (Óbuda testvérvárosának) polgármestere, valamint Korinna Wesolowski, Budapest III. Kerület Lengyel Önkormányzatának elnöke.

2016-ban az óbudai Kövi Szűz Mária templomnál emlékhelyet alakítottak ki a boldog tiszteletére – egy kőből készültrózsafűzért, amelyen az atya életnek jelmondatai és homíliájának gondolatai kerültek. A Jerzego Popiełuszko emlékhely kialakítása és az ereklye templomba elhelyezése többek között az Óbudai Lengyel Önkormányzatnak is köszönhető, amelynek elnöke, Korinna Weslowski átvehette a Lengyelországi Jerzy Popiełuszko Emlékezet Bizottság „Rosszat győzd le jóval” medálját, amelyet Andrzej Melak, a Katyń Bizottság elnöke és Grażyna Siemion, az atya unokahúga közösen adott át. Az atya ereklyéivel ellátott szent kereszteket adományoztak dr. Cserháti Ferenc segédpüspöknek, Szili András atyának és dr. Molnár Imre történésznek, a szabadság lelkipásztorának magyarországi népszerűsítőjének. Az ereklyetartót a több lengyel-magyar szobor megalkotásáról híres Tóth Dávid szobrászművész készítette.

Jerzy Popiełuszko atya 1947 szeptember 14-én született a Suchowola melletti Okopyban. A Szolidaritás megalakulása után annak a szellemi vezetője volt, aki az ország munkás osztályának és az egészségügynek is a lelkipásztora volt. A hadiállapot 1981 december 13-i bevezetése után a karhatalom tagjai folyamatosan kínozták és zaklatták, majd 1984 októberében az állambiztonság (SB) emberei megölték. A boldogok körébe 2010 június 6-án avatta be XVI. Benedek pápa. 2014-ben Ferenc pápa a Szolidaritás patrónusává avatta.

Az óbudai ünnepségek folytatásában Szubert László moderálásával, Łukasz Kudlicki „Boldog Jerzy Popiełuszko, a Szolidaritás káplánja és patrónusa az emlékekben” című könyvét mutatták be. Az Óbudai Társaskörben megtartott bemutatón jelen volt a szerző is, az est folyamán a helyszínen felléptek a przemyśli Zenei Egyesület művészei: Magdalena Betleja, Anna Armatys és Monika Tarcholik. Koncertjükkel megnyitották a XXVIII. Lengyel Keresztény Kulturális Napokat, amelyeket az idén is a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Perszonális Plébánia szervez.

inf. saját GP fotó Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje