biglogo archivum

„Bocsáss meg és békét nyersz”

Október 8-án a Przemyśli Zenei Egyesület komolyzenei koncertjével és október 9-én Marek Grygiel Krisztus Rendi tartományfőnök atya által, Leszek Kryża atya - a Lengyel Püspöki Konferencia Keleti Egyház Megsegítéséért Dolgozó Intézet igazgatója, Leszek Kryża atya, a Lengyel Püspöki Konferencia Keleti Egyház Megsegítéséért Dolgozó Intézet igazgatója, valamint Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, a suchowolai Bogumił Lempkowski atya, illetve a strzelce opolskiei Ferdynand Wójcik atya koncelebrációjában, a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomában bemutatott szentmisével elkezdődtek a 28. Lengyel Keresztény Kulturális Napok, amelyeknek mottója II. János Pál pápa szavai, amelyek szerint „Bocsáss meg és békét nyersz”. Az igazság meghatározásáról és a megbocsájtásról szólt Marek Grygiel atya homíliája.

Az ünnepi szentmise után - amelyen az egyházközség tagjai mellett jelen volt Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának vezetője, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, a lengyelségi egyesületek küldöttjei – a vendégek részt vettek Jerzy Popiełuszko atya ereklyéjének óbudai Kövi Szűz Mária templomban történő elhelyezésén, amelyen többek között részt vett Łukasz Kudlicki miniszter, Mariusz Blaszczak elnökhelyettes politikai ügyekért felelős kabinetfőnöke, Andrzej Melak, a Katyń Bizottság elnöke, Ryszard Walczak, a Lengyelországi Jerzy Popiełuszko Emlékezet Bizottság elnöke, a suchowolai delegáció tagjai - Lesław Majewski és Ignacy Kicki, Grażyna Siemion, Jerzy Popiełuszko unokahúga, valamint Korinna Wesolowski, az Óbudai Lengyel Önkormányzat elnöke. Jelen voltak a budapesti lengyel önkormányzatok képviselői, Molnárné Zdzisława Sagun, az LKK igazgatója, a Szent Adalbert és a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület küldöttjei az elnökökkel: Takácsné Kalińska Katarzynával és Alfred Wtulichhal, rajtuk kívül lengyel és magyar hívők is részt vettek az eseményen. A Lengyel Házban megnyitották Piotr Jantos „Krzysztof Penderecki – zeneszerző és kertész” című fotókiállítását. A szerző, akivel együtt Takácsné Kalińska Katarzyna megnyitotta a kiállítást, Krakkóból érkezett, ahol sok éven keresztül fényképezte a Penderecki család tagjait. A kiállítás a következő hónap folyamán látható lesz a Lengyel Házban.

A Lengyel Házban létrehozott kiállítás megnyitóján és az ünnepi szentmisén is felléptek a przemyśli Zenei Egyesület művészei: Magdalena Betleja, Anna Armatys és Monika Wilińska-Tarcholik.

Az idei, vagyis a 28. Lengyel Keresztény Kulturális Napok keretében, amelyek október 8 és 16 között vannak megtartva, többek között bemutatják Jacek Raginis-Królikiewicz „Dzień
Gniewu" (Harag napja) című filmjét és találkozó is lesz a film rendezőjével, ezen kívül Magyarországon szolgálatot teljesítő lengyel papok és szerzetesek találkozója is lesz. A Nasza Grupa Teatralna (A Mi Színházi Társulatunk) előadásában látható lesz a "Pamiętajcie o ogrodach" (Gondoljatok a kertekre) című színházi darab. Október 16-án a budapesti Lengyel Templomban az eseménysorozat lezárásaként ünnepi szentmise lesz, amelyen fellép a Szent Kinga kórus, ezután a Lengyel Házban bemutatják Piotr Stefaniak "Żywot bardzo cudowny św. Małgorzaty, córki króla Béli IV" (Szent Margit, IV. Béla király lányának rendkívül csodálatos életútja) című könyvet; a bemutatón találkozni lehet Maria és Piotr Bunarammal, akik az Avalon kiadótól érkeznek.

A Napok fővédnöki tisztségét Krzysztof Olejnik, a külhoni lengyelségért felelős Krisztus Király rendi tartományfőnök látja el. A rendezvénysorozat szervezői: a magyarországi Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Perszonális Plébánia. Anyagi támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Lengyel Miniszteri Tanács Hivatala nyújtott a Lengyelség és Külhoni Lengyelek 2022 projekt keretében, támogatást nyújtott a budapesti Lengyel Intézet, a Budapest III. Kerületi és a Tatai Lengyel Önkormányzat.

Inf. saját GP fotó: Pál B.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje