biglogo archivum

2022 november 8-án a pesti Premier Kultcaféban megtartották a Grzegorz Kubaszko forgatókönyve alapján megírt El nem törölt történelemcímű film bemutatóját.

„Elżbieta Tarnowska fia, a Jagellói Egyetem rektorának unokája, a megható, mozgalmas és tragikus sorsú, lengyel házban és kultúrában nevelkedett gróf élete. Sorsa úgy alakult, hogy a trianoni határok meghúzása után hirtelen Szlovákia lakosa lett és vállára vette a nemzetiségekért való küzdelmet, a háború idején számos lengyel életét és a Magyarországra került nemzeti lengyel vagyont (kulturális javakat, illetve a Lengyel Bank financiális javait) megmentette, Magyarországra csempészte Sosnowski tábornokot, a házában az összeesküdött lengyel politikusoknak és katonai képviselőknek tartott találkozót a II. világháború idején; ezek mind ki tudnának tölteni egy olyan filmsorozatot, amely Közép-Európa történelmét ábrázolja egészen az I. világháború végétől a kommunista rezsim idejéig. A háború után a sztálinista rendszer gyilkosságainak – köztük a katyńi vérengzés - leleplezése után Moszkvába és Lubiankába vitték, 1946-ban sokévi lágerbüntetésre és munkára ítélték, porcelángyárban is dolgoztatták, ami a maradék egészségét is felemésztette. 1957-ig 11 börtönben – köztük Lwowban, később a csehszlovákiai Plzenben és Leopoldovban raboskodott. Mirovban hunyt el; ide helyezték egykor a legveszélyesebb politikai foglyokat. Hamvait 2017-ig nem adták ki a családnak! A filmben prof. Arkadiusz Adamczyk, Molnár Imre, Paweł Cebula atya, Karel Schwarzenberg egykori cseh külügyminiszter, a New Yorkból érkezett Abraham Foxman – aki az Anti-Defamation League liga nevében Esterházy Jánosnak adományozta posztumusz a Jan Karski díjat. János magyar és szlovák ösvényein Michał Zabłocki Csehország szakértő, újságíró, riporter kalauzolta a nézőket. A filmről többet a filmpolski.pl oldalon lehet olvasni.

A film bemutatója után beszélgetés volt Grzegorz Kubaszkó rendezővel és Marta Chalimoniuk-Nowak társproducerrel, a produkció vezetőjével. A találkozó moderátora Paweł Cebula atya volt. A film a Polscy Wychodźcy Filmes Alapítvány produkciójában keletkezett. A magyar feliratokkal ellátott alkotás tökéletesen megjeleníti Isten szolgája, Esterházy János személyét.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje