biglogo archivum

Lengyelország rendkívüli és felhatalmazott magyarországi nagykövete, Sebastian Kęciek, Barbara Schabowska, a varsói Adam Mickiewicz Intézet igazgatója és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója Lengyelország Függetlenségének Ünnepe alkalmából meghívták a Magyarországon akkreditált diplomáciai testület, magyar állami vezetés,

illetve önkormányzati testület képviselőit – akik között jelen volt Varga Judit igazságügyi miniszter, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, lengyel önkormányzati képviselők – köztük Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, lengyelségi szervezetek delegációi, a tudományos és kulturális élet képviselőit – a „Ballady i Romanse” (Balladák és szerelmek) című koncertre, amelyen lengyel zenészek működtek közre; a koncert november 9-én volt megrendezve a Budapest Music Centerben, ezzel pedig kezdetét vette a „Polska Jazz Festival”.

A nagy költő szövegein alapuló jazz szvit szerzője Nikola Kołodziejczyk híres zeneszerző, kortárs zenei rendező. A szerző alkotói téziseinek megfelelően Mickiewicz költészete át lett ültetve a jelenlegi nyelveztre és hozzá lett igazítva az egyes művek ritmusához. Az előadáshoz kiváló szólisták lettek meghívva, többek között: Tomasz Organek, Natalia Grosiak és Agnieszka Kiepuszewska. A szöveget Jacek Szymkiewicz "Budyń" dolgozta ki. Sok éve a lengyel zenei színpadi élet tagja és nagyra értékelt művész volt, alkotásának premierjét azonban nem értem meg, 2022 április 12-én elhunyt. A Lengyel Romantika Évét Adam Mickiewicz „Ballady i romanse” című kötete kiadásának 200. évfordulója alkalmából rendezik meg. Ebből az alkalomból az Adam Mickiewicz Intézet különféle projekteket hajt végre szerte a világon, ezekkel pedig a lengyel romantikát kortárs nyelvezettel adja elő, és elhelyezi a kulturális világörökségbe.

Ünnepi beszédet mondott Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Varga Judit igazságügyi miniszter, a szervezők nevében pedig Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának vezetője volt az esemény házigazdája. Az este egy ünnepi bankettel végződött.

Inf. saját, ford.Bóka E. fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje