biglogo archivum

A budapesti Lengyel Házban, köszönhetően a Szent Adalbert Egyesületnek, november 24 és 27 között egy nagyon érdekes és nagy népszerűségnek örvendő projektet hajtottak végre, ennek a címe „A lengyel kultúra aranykora” volt.

Festő műhelyfoglalkozások voltak gyerekek és felnőttek részére különös tekintettel a „Miniatűrökre, mint a kifejezés eszközére”. Miniatűrfestés felnőtteknek: temperás festőtechnika alkalmazása, a foglalkozást Wioletta Motaska képzőművész és művészettörténész vezette. Műhelyfoglalkozások gyerekeknek: „Rémségek, furcsa teremtmények és más szörnyek. A floriáni zsoltároskönyv, a lengyel miniatűrkészítés lengyel műremeke” című műhelyfoglalkozást Klaudia Socha és Karolina Socha-Mészáros vezette. Szintén ennek a projektnek a keretében rögtön a vasárnap délelőtti szentmise után a Lengyel Templomban fellépett az Anima Polonica régi zenét játszó együttes, amelyen fellépett Karolina Socha-Mészáros szoprán, Danuta
Misiąg-Ollár furulyán játszott, Edyta Deák pedig orgonán kísért. Ezután bemutatták a műhelyfoglalkozásokon készített alkotásokat, amelyet egybekötöttek a „A magyar szentek a lengyel könyvekben” című előadással, amelyet Klaudia Socha könyvtörténész, restaurátor tartott. A Szent Adalbert Egyesület végrehajtásában realizálódott „Lengyel kultúra aranykora” projekt ötletadója Karolina Socha-Mészáros volt. A projekt a Lengyel Miniszteri Tanács Hivatala Külhoni Lengyelek 2022 pályázata, A Wspólnota Polska Egyesület, a Szent Adalbert Egyesület, a XVIII. Kerületi Lengyel Önkormányzat és a Tatai LÖ forrásaiból került megvalósításra.

Inf. GP, fotó: Pál B. ford.Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje