biglogo archivum

December 22-én Budapesten a Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban szentmisét tartottak, amely keretében irgalmasságot kértek Pákh Tibornak. A szentmisét Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa koncelebrálásával Ladocsi Gáspár Esztergom-Budapest egyházmegyei segédpüspök tartotta. A szentmisében szolgált Bakos Batu, aki Pákh Tibor barátja volt, akinek sorstársa volt az 1964-69-es nehéz időszak idején.

Az elhunytról való megemlékező beszédet Soós Attila Viktor, a Nemzeti Emlékezet Bizottság itteni igazgatója tartotta. Dr. Molnár Imre felolvasta Stefan Pákh, Pákh Imre Svédországban élő unokatestvére olvasta fel; emellett Pintér Miklós gyűjtésében az elhunyt életének epizódjait mutatta be.

Dr. Pákh Tibor életének 98. évében 2022 december 15-én hunyt el. Jogászként és ellenzéki aktivistaként tevékenykedett, részt vett az 56-os magyarországi felkelésben és forradalomban. A kommunista karhatalom a kiskorú forradalmárok halálos ítélete elleni tüntetésekben való részvétel miatt hosszú ideig fogva tartotta. A lengyelek és a lengyel szolidaritás nagy barátja volt. 1980-ban éhségsztrájkban vett részt a lengyelországi Podkowa Leśna templomában, amelyet az ún. „extrémek” szerveztek, ezzel is tüntetni szerettek volna Mirosław Chojecki független kiadó fogva tartása ellen. 2021-ben a lengyel - magyar barátság nevében Kraków – Łagiewnikiben, az Isteni Irgalmasság bazilikájánál szobrot állíttatott Mindszenty Józsefnek, Magyarország rendkívüli egyházi személyiségének és megtörhetetlen bíborosának (1945-1974) emlékére, aki arról ismert világszerte, hogy álláspontjában a kommunista karhatalom sem tudott megingatni, „a Vasfüggöny mögötti vértanúként” is emlegetik. Pákh Tibor szerint Mindszenty József bíboros és Szent II. János Pál pápa tett a legtöbbet azért, hogy a két nemzet átvészelje a kommunizmus nehéz időszakát és hitéletben megújulhasson.

Dr. Pákh Tibor Budapesten, a Lengyel Templomban megtartott megemlékező szentmiséjét a Szent Adalbert Egyesület és a magyarországi Nemzeti Emlékezet Bizottság kezdeményezte, a lengyelek mellett egykori magyar ellenzékiek, az elhunyt barátai, a Kőbányai 56-os Szövetség tagjai, a lengyel – magyar ügyekért odaadó helyi lengyelség tagjai is imádkoztak az elhunytért. A lengyelek nevében dr. Pákh Tibort Krzysztof Grzelak atya búcsúztatta.

Az esemény az alábbi csatornán megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=L4O00GL1uFo

Inf. saját GP, fotó Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje