biglogo archivum

2023 január 15-én a budapesti Lengyel Házban a Szent Adalbert Egyesület és a lengyel egyházközség – illetve az itt szolgáló a Krisztus Király rendi Weronika Jaworska nővér által irányított „Nasza Grupa Teatralna” (A Mi Színházi Társulatunk) előadásában bemutatták a Hans Christian Andersen „A kis gyufaárus lány” című meséjén alapuló darabot.

Andersen meséi időtlen értéket képviselnek. Az intelligens állatok és az elvarázsolt teremtmények közötti konfliktuson keresztük kívánja megmutatni a szerző, hogy milyen módon kell cselekedni az életben. Maga Andersen is azt mondta, hogy azért írja a meséket, hogy „a felnőtteknek számára időről időre gondolatokat nyújtson”. Valóban, minden mesében meg lehet találni a mindennapos élet dolgait.

Annak ellenére, hogy a mese a romantika időszakában született (első kiadás 1835) és az általános iskolai alsó tagozatos diákok lettek megszólítva, a felnőtteket is nagyon jól meg tudja szólítani, aktualitásán pedig nem veszített. „Andersen műveinek nagyon fontos tulajdonsága, hogy hogy a végén a végén mindig a jó nyer, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. (…) Megjelenik az emberi közömbösség, emellett milyen gyakran a rohanó világ és az önző életmód, emiatt nem veszik észre a leginkább nélkülözőket.” Olvashatjuk a www.lektury.gov.pl weboldalon.

A „Nasza Grupa Teatralna” társulata „A kis gyufaárus lány” című darabot tavaly december 4-én mutatta be először a Lengyel Házban.

Inf. saját-b., fotó: Pál B., ford.E.Bóka

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje