biglogo archivum


A Lengyelország és Magyarország közötti barátságban rendkívüli szerepet tölt be a Népek Tavaszának időszaka – hangzott el a március 14-én a budai Bem szobornál, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület által szervezett ünnepségen, amelyen az 1848-49-es forradalom előnapján, Bem József születésének 229. évfordulóján megemlékeztek az egyesület patrónusáról, aki 1849 augusztusa utána felkelés fővezére volt.

Az ünnepségen a Lengyel Nagykövetség képviselőin – Andrzej Ryszard Kalinowskin, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetőjén, valamint Sławomir Mitnowskin, a Lengyel Hadsereg légiterének ezredesén, katonai attaséján kívül a lengyel nemzetiségi szószóló képviseletében jelen volt Sutarski Szabolcs. Az ünnepségen részt vett Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, valamint Örsi Gergely, Budapest II. Kerületének polgármestere. A Fővárosi Lengyel Önkormányzatot Filó Mária képviselte. Jelen voltak a VIII., X., XIII. és XIX. kerületi LNÖ-k küldöttjei, illetve a Szent Adalbert Egyesület és a Bem J. LKE képviselői. Jelen voltak a Magyar Végzősök Egyesületének tagjai, a WAT végzősei, a két lengyel iskola, valamint a LK és M küldöttjei, aLengyel Klub Gazety Polskiej tagjai, illetve a CÖF képviselői. Elhangzott a lengyel és a magyar himnusz, ünnepélyes koszorúzás volt, Fulár Gyula pedig Petőfi Sándor versét olvasta fel. Az ünnepségen díszőrséget álltak a Wysocki Lengyel Történelmi Rekonstrukció Egyesületének tagjai és magánszemélyek.
Március 15 Magyarország nemzeti ünnepe. Ebből az alkalomból számos állami ünnepséget rendeznek, ezzel pedig megemlékeznek azokról a hősökről, akik vérüket ontották, köztük azokról a lengyelekről, akik a szabadságharcban elhunytak. A budai Bem szobor már 89 éve szimbolizálja Lengyelország és Magyarország barátságát.

(b. fotó: Pál B.)

ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje