Nagyszombat a Nagyhét és egyben a nagy Szentháromnap utolsó napja. Ez a nap az elcsendesedés és Krisztus eljövetele várásának napja.
Egész nap szentségimádás volt egy direkt erre az alkalomra készített Krisztus sírját szimbolizáló kápolnában. Nagyszombat a hagyományok szerint a húsvéti ételek megszentelésének napja is. A megszentelendő ételeket tartalmazó kosár a húsvéti reggeli alapvető összetevőit tartalmazza. A kenyér Krisztus testét jelképezi, a csodálatos kenyérszaporítás emlékére szentelik – akkor ugyanis a megszaporított kenyérrel etette meg Krisztus az őt hallgató tömeget. A tojás az új élet szimbóluma, a halál felett győzedelmeskedő élet jele. A felvágott a bőség, a hús pedig a egészéget, termékenységet és gazdagságot ad. A torma az erőt jelzi. A só tisztít, véd a romlástól – úgy ahogy a keresztények, akik a „Föld sója”. A sütemény a tökéletesség és a képességeket szimbolizálja. A barkák és a bukszus vagy áfonya ágak a tavaszhoz, az ébredező természethez köthetők. A kosár tartalmának talán legnevezetesebb alkotóeleme a Húsvéti Bárány. Ez Krisztus szenvedésének jelképe, aki kifogások
nélkül, nyugalommal és alázattal vállalta a kereszthalált. Ma a magyarországi lengyelségtagjai összegyűltek a Lengyel Templomban, elhozták a szentelendő ételeket tartalmazó kosarakat, amelyek eledelei a szentelés után a
húsvétvasárnapi asztal fő helyére kerülnek.
Forrás: https://www.facebook.com/fot. Pál B., ford. Bóka E.