biglogo archivum

2023 május 28-án a budapesti Lengyel Templomban nagyon fontos ünnepségeket ültünk meg. Ezen a napon volt Pünkösd – a Szentlélek elküldésének ünnepe.

Krisztus születése, valamint feltámadásának ünnepe mellett a legfontosabb egyházi ünnepek közé tartozik. A katolikus egyházban ez az ünnep zárja le Húsvét időszakát. Ehhez az ünnephez társultak egyházközségünk további ünnepei: a Mindenkor Segítő Szűz Mária napi búcsú ünnepe, illetve egyházközségünk gyermekei ekkor lettek elsőáldozók. Ezek az ünnepségek a késő délelőtti szentmise keretében lettek megtartva, a szertartást pedig Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa tartotta.
A szentmise után közösségünk gyermekei verseket szavaltak és a nemrég ünnepelt napjuk alkalmából köszöntötték az édesanyákat. Hétfőn, május 29-én Pünkösd másnapjára esik a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház anyjának ünnepe; ebből az alkalomból 9.00-kor lesz megtartva a szentmise.
Ferenc pápa döntésének értelmében parancsolt ünnep a latin rítusú katolikus egyházban. 2021-ig ezt az ünnepet csak Lengyelországban és Argentínában tartották meg. A lengyel liturgikus naptárba VI. Pál pápa beleegyezésével, a Lengyel Püspöki Konferencia nyomán 1971 május 4-én került be.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje