biglogo archivum

Magyarországon június 11-ére esik Urunk Szentséges Testének és Vérének ünnepe, másképpen Úrnapja. Legjelentősebb mozzanata az úrnapi eucharisztikus körmenet, amelyben mi keresztények megmutatjuk a világnak Isten jelenlétét és az ő áldását kérjük.

Budapesti lengyel egyházközségünkben a reggel 9.00 órai magyar nyelvű szentmise után a lengyelek és magyarok elindultak az eucharisztikus körmenetre, amelynek négy stációja volt; ezek a Lengyel Templom körüli kőbányai utcákban lettek kialakítva. A lengyel elsőáldozó és elsőáldozó évfordulós gyerekek szórták a virágszirmokat.

Az ünnepi szentmise után lengyel nyelvű szentmise következett, amelyet a magyar nyelvű miséhez, és a lengyel-magyar körmenethez hasonlóan, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa mutatott be, a mise koncelebránsa pedig a lublini egyházi személyekkel érkező Lucjan és Kazimierz atya volt.

Az ünnepség keretében Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet emlékérmet adott át a lengyel egyházközségnek, amelyet előtte egy audiencia keretében a Magyarországra látogató Ferenc pápa nyújtott át neki.

Úrnapját, vagyis az Eucharisztia egyházi ünnepét 1246-ban keltették életre Belgiumban. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa vezette be a liturgikus naptárba. Urunk Szentséges Testének és Vérének ünnepét két héttel a Szentlélek Eljövetelének Napja után üli meg a magyarországi katolikus egyház.

Inf. saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje