biglogo archivum


2023 június 29-től július 2-ig Varsóban és Pułtuskban megrendezésre kerül a VI. Lengyelségi és Külhoni Lengyel Találkozó  – részt vesznek rajta a magyar közösség képviselői is.


A mai világ által támasztott kihívásokkal szemben állva a Világ Lengyelségének Tanácsa (Rada Polonii Świata), illetve a Wspólnota Polska Egyesület az utolsó világtalálkozó óta eltelt öt év után szeretnék megvitatni a lengyelséget érintő legégetőbb és legrelevánsabb problémákat, szeretnék megmutatni a helyes fejlődés irányát, valamint szeretnék a lengyelség és a külföldön élő lengyelek hangját is bekapcsolni a vitába, amellyel a lengyelség alakulását és múltját, a lengyelség legfőbb érdekeit szeretnék megvitatni.

A találkozó, amely különös időpontban, az Ukrajnában vívott és potenciális veszélyt jelentő háború idején lett összehívva, egyben a nemzeti összetartozás és a lengyeség, illetve a külhoni lengyelek anyaország iránt érzett gondoskodás közös manifesztálása lesz.

A találkozó bevezetési ceremóniáját a Sejm plenáris termében lett megtartva, az ünnepségen jelen volt a Lengyel Köztársaság Sejmjének elnöke.
A találkozó második napján a delegáltak találkoztak Mateusz Morawiecki államfővel és a lengyel kormány képviselőivel. A vendégeket délután az elnöki pár fogadja.
A találkozó érdemi részei a pułtuski Lengyel Házban négy tematikus blokkban kerülnek megrendezésre:

- I. Tematikus blokk: külföldi lengyel szervezetek
- II. Tematikus blokk: Kultúra, közművelődés, lelkipásztori szolgálat – a lengyelségi identitás
garanciája
- III. Tematikus blokk: Lengyelségi ifjúság – elköteleződés és hazafiság
- IV. Tematikus blokk: Sport, turizmus, vállalkozás
A tárgyalások befejeztével, a plenáris ülés végső fázisaként elfogadásra kerülnek a találkozás
dokumentumai.


A VI. Lengyelségi és Külhoni Lengyel Találkozón nagyjából 350 fő vesz részt, akik több, mint negyven országból érkeznek. Magyarországot dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Zdzisława Monika Molnárné Sagun, a Lengyel Közművelődési Központ igazgatója, Takácsné Kalińska Katarzyna, a Szent Adalbert Egyesület elnöke és Korinna Wesolowski, az LKEU (EUWP) kincstárnoka, a Budapest III. Kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke.


Inf. saját, GP., feldolg. a Stowarzyszenie „Wspólnota Polska" forrása alapján, fotó: a PAI
közvetítéséből, ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje