biglogo archivum

Megtörtént pénteken ( 2023.08.25)  az első közös lengyel-magyar zarándoklat a három Fekete Madonna-kegykép kijelölte 30 km-s úton Zamárdi-Szemes-Boglár közt. A kegyképek a II. világháború idején befogadott lengyel menekültek hálajelei. A zarándoklat egyúttal Esterházy János lelkületével az ő boldoggá avatásának elősegítéséért zajlott. Az úton lelki vezetőnk Bese Gergő atya volt. Általa kezdve hol magyarul, hol lengyelül zengtek az énekek, szóltak az imák. A lengyel résztvevők - apácák és világi hívek - Molnár Imre és felesége, Monika hívószavára jöttek el.

A zamárdi lengyel-magyar emlékműnél elhangzott két himnuszt követően a Nagyboldogasszony kápolnában Kocsi György atya áldotta meg az útnak indulókat. Itt idéztük fel a lengyel menekültek első évének zamárdi eseményeit. Földváron is nyitott templomban mondhattuk el az Úrangyalát. Őszödön Fodor Béla atya és a kedves őszödi hívek vártak minket a Balaton fölött mennybe vétetett Szűzanya oltárképe alatt közös imával, s kint, a kápolna előtt fizikumunkat megerősítő finomságokkal. Szemesen Borza Miklós atya imádkozott értünk valamint Kiss László helytörténész beszélt a Szemesre került lengyel menekültek sorsáról és kegyképük történetéről. Ezután a nagy meleg ellenére a menettempó fokozódott, és a kísérő autóknak is be kellett segíteni, hogy a fél 7-es boglári szentmisére mindenki odaérjen. Lellén a Jézus Szíve-kápolnánál fogadta a gyaloglókat Szűcs Imre atya, és végül fél 7-kor pontban elkezdődhetett a Vajda Gábor plebános úr bemutatta szentmise, a zarándoklat koronája. Ezt követően a zarándokoknak a korabeli boglári eseményeket idézték fel, Varga Béla nagyszerű helytállását. Szeretetvendégséggel zárult a zarándoklat fáradt testünk felüdítésére, boldog lelkünk örömére.

Köszönjük Molnár Imrének és Monikának a lelki előkészítést, a lengyel testvérek meghívását, az autós besegítést, utóbbit Bráderné Fábián Katinak és az újhartyáni kedves hazaspárnak is. Hirschmann Attilának és Fontányi Zsoltnak a fotókat. Pór Gábornak, Gárdos Zoltánnak a boglári fogadásunkat. A zarándoklatot 20 fő járta végig, páran rövidebb távra csatlakoztak be, és helyiek is jöttek miattunk a templomokba.

Különös hangulata volt annak, hogy sokszor km-eken át strandolók mellett haladtunk el, de jó érzés, hogy tapasztalhattuk nagy többségük szimpátiáját, már a lengyel-magyar közös sors megjelenítése miatt is. Nagy volt a hőség, de ezt kibírhatóvá a Lélek benső tüze tette.

Forrás: https://www.facebook.com/peter.gal.984786/posts/pfbid0UmJ7kPHU4wjX2Sz462tyq6y9SWZTZgcuSvbn2nEuZjbyWv59by3chWBSE77QtKzil

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje