biglogo archivum

A Lengyel Kutatóintézet és Múzeumot 1998 szeptember 15-én hozták létre. Tevékenysége nem csak a lengyel társadalmat öleli fel, hanem bemutatja a lengyel-magyar barátság fejlődésének aspektusait is.

Az intézet gyűjteményében többek között a lengyel menekültek dokumentumait mutatják be; azokét az emberekét, akik a II. világháború idején a német támadás elől Magyarországra menekültek, de megtekinthető a budapesti Bem József szobor állíttatásának dokumentumai is. A gyűjteményi anyagok rendezésében és megőrzésében rendszeresen részt vesz a Lengyel Emlékezet Intézet is (IPN), például restaurátorokat – archivátorokat küldenek Budapestre. Ezen kívül a nemrég lengyel emigránsok lakta Kőbányán meg lehet tekinteni a lengyel-magyar kapcsolatokat bemutató állandó kiállítást is, amely 2022-ben lett felújítva.

A LK és M 25 éves jubileuma alkalmával november 16-án az intézmény székházában (Budapest X. Kerület, Állomás u. 10.) ünnepséget szerveztek, amelyet egybekötöttek az új „Jagelló Izabella és családja” című kiállítás megnyitójával; ez a Rapperswili Társaság legújabb expozíciója, amellyel az Intézet is együttműködik. A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum az Országos Lengyel Önkormányzat egyik intézménye, amely a magyarországi lengyelséggel kapcsolatos anyagokat vizsgálja és kutatja, a közösség történelmét, kulturális életét, társadalmi szerkezetét és civil szervezeteit mutatja be. Az intézmény az első tizenhét évben a Magyarországi Lengyelség Múzeum és Levéltára nevet viselte (2015-ig). Létrehozásának kezdeményezője dr. Konrad Sutarski, az intézmény első igazgatója volt.

Az intézmény igazgatói posztjait a későbbiekben dr. Rémiás Tibor, Virágh József és Piotr Piętka töltötték be, a jelenlegi igazgató pedig Balázs István. Az ünnepségen jelen voltak az intézmény jelenlegi és korábbi igazgatói, a lengyel diplomáciai testületből Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának vezetője, Andrzej Ryszard Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Anna Piekarska, a Lengyel Történelmi Múzeum igazgató helyettese, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Horváth István, az Országos Széchenyi Könyvtár igazgató helyettese, Farkas András, a Magyar Levéltárosok Egyesületének titkára, a Rapperswili Társaság delegációja dr. hab. Hanna Krajewska elnök vezetésével, az OLÖ Hivatalának munkatársai, a lengyel nemzetiségi önkormányzatok küldöttjei, a LK és M lengyel és magyar barátai és több lengyelségi vendég. Az ünnepségen felolvasták Dariusz Bonisławski, a Wspólnota Polska Egyesület elnökének levelét. Jókívánságok, pohárköszöntők és gratulációk hangzottak el.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje