biglogo archivum

 

Június 1-9. Budapest, Nemzeti Színház 

A fesztivál lengyelséget is érintő színdarabja a Kicsiny Európa című zenés, össznemzetiségi előadás lesz a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata előadásában június 9-én 19.00 órakor, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

A fesztiválról az esemény szervezői május 14-én tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Színházban. A tájékoztató szóvivője, Csasztvan András, a Nemzetiségi Színházi Szövetség korábbi elnöke, koreográfus először a vendéglátót, Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját kérte felszólalásra, aki több minden között elmondta:

… „Nagyon büszke vagyok rá, hogy a fesztivál itt, nálunk lesz. Dolgunkból adódóan vezető szerepet akarunk játszani – és szerintem játszunk is – a nemzetiségi színházakkal való együttműködésben, segítésükben. Hiszen folyamatos vendégeink a nemzetiségi színházak – ha végig nézzük az évandunkat, szinte minden hónapban adódik a körükből vendégszereplő…” 

Csasztvan András a következő vendég, Soltész Miklós államtitkár felé címzett azon szavaira, miszerint: „….Nagyon örülünk, hogy a Miniszterelnökség a kezdetek óta mögénk állt,  Soltész Miklós államtitkár úrnak és csapatának köszönhetjük azt a pénzügyi támogatást, ami nélkül nem jöhetne létre ez a fesztivál…”   államtitkár úr így válaszolt: ”Én csak a postás szerepét töltöm be, a Kormány döntött úgy, hogy sok oldalról figyeljünk nemzetiségi honfitársainkra, és ennek egy része a nemzetiségi színjátszás. Összeszámoltattam a munkatársaimmal, hogy az elmúlt tíz év során mintegy fél milliárd forint fordítódott a nemzetiségi színházakra, hanem még több is – és ebben nincsenek benne az építkezések, beruházások, fejlesztések. Szerintem ez egy nagyon nagy szám, s ha összehasonlítjuk arányaiban más országokkal, ezen a téren kiemelkedőnek mondható…”

….”Köszönetet mondok a fesztivál szervezőinek, hogy  egy hagyományt újra indítottak, és már 7-dik éve itt vagyunk vezérigazgató úréknál a magyar nemzet színházában…”

Rusz Milán, a fesztivál főigazgatója volt a következő felkért előadó, aki köszönetet mondott az eseménysorozat támogatóinak és létrehozóinak, majd kitért a műsorok ismertetésére. Kiemelte, hogy a fesztivál az újonnan megalakult Magyarországi Ukrán Nemzetiségi Színház első előadásával kezdődik, és a programban határon túli színházak műsorai és workshopok is szerepelnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 13 színház 20 előadását bemutató fesztivál műsora részletesen az interneten, a  www.jelenletfesztival.hu oldalon elolvasható. 

Majd átadta a szót Nyári Oszkár színművésznek, a Nemzetiségi Színházi Szövetség megválasztott elnökének, aki elmondta azt is, hogy:  „….. Ebben az országban mindig is fontos volt, hogy itt a más nemzetiségűek is megszólalhassanak, értékeiket bemutathassák. Sok olyan „hungarikummal” találkozhatunk, amelyek nem igazán magyar identitásból erednek, de év- századokon át a nemzetiségi kultúrák találkozásai által kikristályosodva hungarikumokká váltak….”

„…Abban, hogy egy virtuális közösség kulturálisan valóban meg tudja magát szervezni, ilyen találkozásokra van szüksége, mint ez a Jelen/Lét Fesztivál….” 

A sajtótájékoztató zárásaként a szóvivő felkérte a négy felszólaló vendéget a fesztiválon résztvevő színházaknak adandó oklevelek aláírására.

A Kicsiny Európa című, első alkalommal bemutatásra kerülő darabról alkotói így nyilatkoztak: 

„A XIX. században Csaplovics János (1780-1847), magát magyarnak valló, de szlovák nemzetiségű ügyvéd, történetíró, földrajzi író - a magyarországi néprajztudomány egyik előfutára - tudományos értekezésében arról írt, hogy „Magyarország Európa kicsinyben”. Mi ezt a „kicsiny Európát”, a magyarországi nemzetiségekben rejlő kulturális gazdagságot szeretnénk a magunk eszközeivel megmutatni….

Izgalmas utazásra hívjuk nézőinket nem mindennapi zenés előadásunkkal, ahol nem csak megismerhetik a Magyarországon élő nemzetiségeket, de velük együtt átélhetik sorsukat, felmenőik különleges útját, milyenségük és különbözőségük valódi titkát.

Az előadás keretét egy manapság divatos party adja. Ide érkeznek meg a különböző nemzetiségű vendégek, hogy együtt töltsék el az estét. A tizenhárom történelmi nemzetiségből egy-egy színész, előadóművész mutatja be nemzetisége színes kultúráját. A zenés műben a dalokat, rövid monológokat művészeink nemzetiségük nyelvén adják elő.

Az előadásban elhangzik Kosztolányi Dezső: Európa című verse. 

Szereplők: Zöldhegyi Sarolta, Koncz Eszter, Pintér Gábor, Illés Noémi, Hadzsikosztova Gabriella, Gyorgyev Branimir, Keller Linda, Álmosd Phaedra, Kollatos Fotios (hang), Gyurity István, Fábián Léna, Frank Ildikó (hang), Bordás Tímea, Galda Levente, Veres Mihaela, Pashko Ruslan, Trojan Tünde, Daragó Zoltán, Jaroslav Sisak (hang)

 

Koncepció, színpadkép, rendezés: Kollatos Fotios

Dramaturg: Trojan Tünde

Hangbejátszások: Balogh Zoltán

Technika: Kotorcevic Dusan 

Az előadás után kerül sor a Gergely László Vándordíj átadóra a Gobbi Hilda színpadon. A Gergely László Vándordíjat 2023-ban alapította a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata azzal a céllal, hogy Gergely László örökségét őrizve, minden évben az a nemzetiségi társulat, előadás vagy alkotó kapja meg, amely/aki az adott évben leginkább képviseli a 2016-ban tragikusan elhunyt, nagy hatású rendező eszmeiségét.”

 

Sárközi Edit/GP, fot. Nemzeti Színház 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje