biglogo archivum

2024 június 23-án Budapesten megrendezésre került az Országos Lengyel Önkormányzat által szervezett Magyarországi Lengyelség Napja, amelyet a hagyományoknak megfelelően Szent László napja körül rendeznek.

Szent László – aki II. Mieszko unokája, aki anyai ágon lengyel és apai ágon magyar – 1996 óta a magyarországi lengyeség patrónusa. Az idei ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet a Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban mutatott be Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. Homíliájában emlékeztetett Szent László alakjára, valamint személyiségének aktualitására a mai időkben.

A szentmisét a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Perszonális Plébánia mellett működő Szent Kinga kórus éneke gazdagította. A Lengyel Templomból a IX. kerületben található Bolgár Művelődési Házba tartottak a vendégek, ahol megrendezésre került az ünnepi gála, amely a lengyel és magyar himnuszok eléneklésével kezdődött. Az ünnep fényét emelte Jarosław Rzepa, a lengyel Sejm külhoni lengyelekkel való kapcsolattartásért felelős bizottságának elnök helyettesének jelenléte. Az ünnepségen jelen volt dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló – aki az ünnepség fővédnöke volt, Dominika Teske, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Héjj Rita – az Egyházügyi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság képviselője, valamint Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. Az ünnepség házigazdája Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke volt. Jelen voltak a lengyel nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői – köztük a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, a Szent Adalbert Egyesület, a Polonia Nova Egyesület, a Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciós Egyesület, illetve az OLÖ intézményeinek küldöttjei.

Az ünnepségre eljöttek a budapesti, illetve a békéscsabai, pécsi, veszprémi, szolnoki, esztergomi és szentendrei lengyelség képviselői is. Az ünnepség legfontosabb mozzanata a lengyelségi díjak átadása volt. Az Országos Lengyel Önkormányzat az idén fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából, a lengyelségi gyerekek és ifjúság oktatásában végzett tevékenységéért a Szent László díjat a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskolának és Kiegészítő Nemzetiségi Óvodának, a Magyarországi Lengyelekért díjat pedig Herendi Grażynának adományozta, aki jótékonysági tevékenységéért elsősorban a budapesti lengyelség körében ismert. Lankadatlan elköteleződéssel segíti a missziós nővérek és a plébános atya munkáját, aktívan részt vesz a templom mellett működő Senior Klub és a Bem József Egyesület munkájában. Meglátogatja a beteg lengyeleket, a lengyelországi és a világ más részéről érkezett vendégekkel pedig szívesen és nagy büszkeséggel osztja meg a magyarországi lengyelség történetéről szerzett tudását. Ünnepi beszédet mondtak: Felföldi Maria, az OLÖ elnöke, aki beszédében az önkormányzati választások eseményeire emlékeztetett és Jarosław Rzepa, a lengyel Sejm külhoni lengyelekkel való kapcsolattartásért felelős bizottságának elnök helyettese, aki átadta a lengyel Sejm és Szenátus elnökének üdvözletét, a magyar kormány képviselőjének pedig megköszönte a magyarországi nemzetiségek, köztük a lengyelek támogatását. Kiemelte a kultúra külhoni lengyelségi közösségek általi ápolását, a lengyel közoktatást és történelmet, ennek szellemében fordult a pedagógusok felé, kiemelte Krzysztof Grzelak atya személyét, valamint azon képességét és törekvését, amelyet a hívek összefogásáért végzett. Elnézést kért a pályázati anyagok elbírálásának késedelmeiért, hiszen ezek által tudják támogatni a világ lengyelségi közösségeinek programjait, valamint kiemelte a hálát a lengyelség tagjai felé, akik sokat dolgoztak ebben és sok energiát fektettek a munkába.

Ezután elénekelték a Marsz Polonii-t, a Lengyelség indulóját, amely a külföldön élő lengyelek nem hivatalos himnusza. A hivatalos ünnepséget Maja Wanot (a LEKNI pedagógusa) és Balázs István (a LK és M igazgatója) vezette, az egészet pedig a direkt a magyarországi eseményre érkező „Brass Riders” rézfúvós kvartett zenéje gazdagította. A formációt neves művészek - Tomasz Stolarczyk, Andrzej Tkaczyk és Tomasz Gajewski harsonások, valamint a tubán játszó Jarosław Jastrzębski alkotják. A kvartett minden tagja a a krakkói Karol Szymanowski Filharmonikus Zenekar művésze. A lengyel filmzene rézfúvós kvartettre történt átiratának szerzői projektje megismételhetetlen és célja a lengyel filmzenék szerzői munkásságának népszerűsítése. A „Brass Riders” gyakran koncertezik Lengyelországban, de Magyarországon is ismertek, a tavalyi évben a „Lengyel Nyár” keretében Budapestre és Egerbe is ellátogattak. A projektet az Országos Lengyel Önkormányzat forrásaiból, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Keleten Élő Lengyelek Megsegítéséért Alapítvány Lengyel Köztársaság Miniszteri Tanács által biztosított keretéből, a Lengyelség és külhoni lengyelek 2024 pályázat keretében, valamint a Polonia Nova Egyesület és a XVIII. Kerületi Lengyel Önkormányzat támogatta.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje