biglogo archivum


A Lengyel Művelődési Ház és a Lengyel Intézet szeptember 10-én Budapesten megrendezte a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiadásában megjelent „Magyar katonák és a varsói felkelés” című könyv bemutatóját.


Az idén ünnepeljük a varsói felkelés 80. évfordulóját. Ez egy remek pillanat arra, hogy felelevenítsük a magyar katonák álláspontját; őket a keleti frontra küldték azzal a céllal, hogy a német III. Birodalom oldalán harcoljanak a szovjet Vörös Hadsereg ellen. 1944 nyarán a lengyel állami hadsereg varsói kerületének területén találták magukat. Nemcsak visszautasították a németek felé a lengyelek elleni harcot, hanem a sok évszázados lengyel-magyar barátságnak nem ellenszegülve többféleképpen támogatták a felkelőket és a civil lakosságot.
A témában Maria Zima-Marjańska történész írásában megjelent egy monográfia, amelynem címe: „Węgrzy wobec Powstania Warszawskiego”; ez a lengyel könyvkiadói piacon 2015-ben jelent meg. A könyvet magyar nyelvre is lefordították, ami a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiadásában
jelent meg. A szerző elsőként írta meg teljes terjedelmében a magyarok álláspontját a varsói felkelés ügyében, ehhez pedig lengyel, magyar és német forrásokat és az 1944. évi események szemtanúinak beszámolóját is felhasználta.
A budapesti Lengyel Intézetben a könyvbemutató alkalmából beszédet mondott Maria Zima-Marjańska, a könyv szerzője, aki a varsói Lengyel Emlékezet Intézet (IPN) Történelmi Kutatási Irodájából érkezett. A moderátor dr. Soós Attila Viktor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja volt.


Inf. GP, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje