biglogo archivum

Az iskola teljes neve így hangzik: 1000 éves Lengyel-Magyar Barátság Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda. Az iskola, mint az Országos Lengyel Önkormányzat intézménye, immáron húsz éve fejti ki tevékenységét.

2024 október 12-én Budapesten születésnapi gálaünnepséget tartottak, amelyen a nagy számban jelenlévő iskolai tanuló és pedagógus mellett jelen volt Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, az iskola alapításának ötletadója és az iskola egykori első igazgatója.

Az ünnepségen az Országos Lengyel Önkormányzattól Felföldi Maria asszony, a Lengyel Művelődéi Ház és a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, a lengyel civil szervezetek képviselői és Lengyelországból érkezett vendégek. Ünnepi beszédeket tartottak, jókívánságok és gratulációk hangzottak el és születésnapi torta is volt. A magyarországi lengyel iskola kezdetei 1993-ig nyúlnak vissza, amikor egy vasárnapi iskolai hálózat szervezéséről döntött a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület.

1997-ben ezek felügyeletét az Országos Lengyel Önkormányzat vette át. 2004 szeptember 1-én volt az első ünnepélyes tanévnyitó, amelyet a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában tartottak meg. Az újonnan alakult – Magyarországon egységes – nyelvoktatási rendszerben a lengyel nyelv olyan tantárgy lett, amelynek érdemjegyei a magyar iskolák bizonyítványaiba is bekerülnek. Az iskolának kitüntetései és díjai is vannak, a tanulók pedig számos nemzetközi projektben és pályázaton is részt vesznek. Mi több, sikereket is elérnek, megismerik a lengyel hagyományokat, meglátogatják Lengyelországot és Európát. Balatoni és lengyelországi táborokban nyaralnak. A LEKNI a Kreativitás és Innováció iskolája, részt vesz a világ legnagyobb Destination Imagination (DI) interdiszciplináris programban, amelyet gyerekeknek, ifjúságiaknak és egyetemi hallgatóknak is szerveznek. A pedagógus testületnek, az alapítóknak, valamint az iskola minden dolgozójának és tanulójának szívből gratulálunk és további számos, sikerekben gazdag évet kívánunk!

Inf. saját, forrás: https://www.facebook.com/twardawa.danuta , for. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje