biglogo archivum


A II. világháború kitörésének évfordulóját megelőző napon, augusztus 31-én (szombaton) 11 órakor a diplomáciai testületek képviselőinek és a lengyel Boglarcsik Szövetség tagjainak a jelenlétében koszorúzással egybekötött emlékünnepség lesz a Farkasréti temetőben id. Antall Józsefnek és Baló Zoltán ezredesnek “ a háború időszakában Lengyelország és a lengyelek kiváló barátainak “ a sírjánál a Bem J. LKE szervezésében. 


Szeptember 1-én a Lengyel Templomban 10 óra 30 perces kezdettel tanévnyitó szentmise lesz. 


Szeptember 1-én megkezdődik az új tanév a magyarországi  Lengyel  Nemzetiségi Nyelvoktató Iskolában. 


Szeptember 1-én az egri Polónia virágokkal díszíti és megkoszorúzza a II. világháború idején Egerben elhunyt lengyel katonai menekültek sírjait.


Szeptember 8-a és 15-e között rendezik meg a XIX.  Lengyel Keresztény Kultúra Napjait Budapesten a Szent Adalbert Lengyel Katolikusok Egyesülete és a Magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia szervezésében. 


Szeptember 12-én a Magyarországi Lengyelség Múzeumában és Levéltárában ünnepélyes keretek között megnyitják a Múzeum 15. fennálásának alkalmából rendezett konferencját. Ugyanakkor (szeptember 13-15.) tartják a Külhoni Lengyel Múzeumok, Levéltárak és Könyvtárak Állandó Konferenciája XXXV. Ăślésszakát. 


Szeptember 13-án 17 órai kezdettel fatimai ájtatosságot és szentmisét tartanak a Lengyel Templomban. 


Szeptember 14-én Érden a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban az Érdi Magyar-Lengyel Kulturális Egyesület és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 15 óra kezdéssel vetítik a 'Magyar szív' c. filmet, és bemutatják az 'Emlékezet II. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946' c. albumot. A találkozó vendége Grzegorz Łubczyk lesz, volt budapesti lengyel követ, a film rendezője és az album társszerkesztője.


Szeptember 17-én 17 órakor koszorúzási ünnepség lesz id. Antall Józsefnek a budapesti Ferenciek terén található emléktáblájánál. 


Az újpesti LNÖ kezdeményezésére a Szent Kinga Kórus szeptember 20-a és 23-a között a lubaczowi Egyházi Énekek Fesztiválján vesz részt. 


Szeptember 21-én Szentesen ünnepélyesen felavatják a város felett lelőtt lengyel pilóták tiszteletére “ a LK Csongrád megyei tiszteletbeli konzulja kezdeményezésére, a lengyel ROPWiM, a LK budapesti nagykövetsége és Szentes város összefogásának eredményeképpen megvalósított “ emlékművet. A műalkotást az apai ágon lengyel szegedi szobrászművész, Marek Brzózka készítette. 


Szeptember 30-án, 12 órakor az LKK Óhegy utcai részlege irodalmi találkozót szervez Aleksander Nawrockival, a Poezja dzisiaj c. folyóirat főszerkesztőjével és Adam Siemieńczyki, illetve Jerzy Paruszewski költő-műfordítókkal. A találkozó díszvendége Böszörményi Zoltán költő és könyvkiadó lesz.


Figyelem: A szerkesztőség a fent említett programokban bekövetkezett változásokért nem vállal felelősséget.
(b.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje