biglogo archivum

* A székesfehérvári 'Művészetek Háza'Megyei Kultúrközpontban (III. Béla király tér 1; korábban 'Barátság Háza') október 3-án 17.00 órakor a Polónia Klub és a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat emlékestet szervez 'A II. világháború kitörésének 70-ik évfordulója és lengyel menekültek Magyarországon' címmel. A találkozó során az akkori lengyel-magyar határon lévő helyzetről, a katonai kapcsolatfelvételekről 1939 őszén, valamint a lengyel menekültekről tart előadást Sallai János ezredes. Bemutatásra kerülnek a magyarországi menekültekről dokumentumok és fotók, az alkalomhoz illő 'Köszönő Koncertet' opolei zenészek adják.

* Október 3-án 11.00 órára tervezik Fehérvárcsurgó központjában (Székesfehérvártól 12 km) a 'Béke Királynéja' emlékmű megkoszorúzását. Az emlékművet 1943-ban leplezték le, lengyel civil menekültek ajándékozták a II. világháború alatt a környék lakosságától kapott segítségért és gondoskodásért.

* Győrben október 2-3-án Lengyel Napokat tartanak a helyi LKÖ és a Sobieski Egyesület szervezésében.

* Október 4-11-ig Budapesten a Lengyel Keresztény Kulturális Napokat tartják, amelyek mottója II. János Pál szavai: 'A lelket ne oltsátok ki'. Tiszteletbeli patrónusok: a Lengyel Köztársaság nagykövete, Joanna Stempińska és a krakkói metropolita Stanisław Dziwisz kardinális. (Lásd a programot)

* A kerek évfordulóra való tekintettel “ 2009 októberében lesz 160 éve, hogy meghalt Fryderyk Chopin, 2010 márciusában pedig 200 éve, hogy megszületett “ a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár a varsói Chopin Nemzeti Intézettel és a budapesti Lengyel Intézettel közösen kiállítást szervez 'Érezni sem akarnám a középszerűséget...Elbeszélés Fryderyk Chopinről' címen, valamint hallhatják Marek Długosz 'Hommage á Chopin' című gitárkoncertjét. A kiállítás ünnepélyes megnyitója és a koncert október 16-án, pénteken lesz 17.00-kor az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (Budapest V. Molnár u. 11.). A belépés díjtalan.

* Október 16-án 18 órakor a Magyar Írószövetség székházában (VI. Bajza utca 18) tartják Sutarski Konrad jubileumi irodalmi találkozóját.

* Budapesten, a Belvárosi Plébániatemplomnál október 18-án leplezik le szent Hedvig emlékművét, amely az V. kerületi LKÖ kezdeményezésére a Bem Kulturális Egyesület támogatásával jött létre, az V. kerületi Önkormányzat, a lengyel Harc és Vértanúság Emlékei Védelmének Tanácsa, valamint a Magyarországi Nemzetiségi és Etnikai Kissebségek Alapítvány pénzügyi támogatásával.

* Október 20-án 15.30-kor a Budapest V. kerületi LKÖ hagyományos találkozót szervez herceg Mieczysław Woroniecki ezredes sírjánál, a Kerepesi temetőben.

* Október 22-én 18.00 órakor az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtárban (Hivatalnok u. 14) mutatják be Kecskés Gusztáv könyvét, '1956-os menekültek nyugaton' címmel. A könyv eleddig csak magyarul jelent meg. A bemutatót Kubasek János, az érdi Magyar Geográfiai Múzeum igazgatója tartja. Az eseményt az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület rendezi a Városi Könyvtárral közösen.

* A rákoskeresztúri temető lengyel parcellájában (Budapest XVII. ker.) november 1-én 15.00 órakor szentmisét tartanak az elhunyt lengyelek lelki üdvéért. Az ünnepség társzervezője a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület.

Figyelem: A szerkesztőség nem vállal felelősséget a fenti programokban bekövetkezõ változásokért.

(b.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje