biglogo archivum

A Magyar Köztársaság kormánya az évszázados, sorközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra való tekintettel a tragikus körülmények között elhunyt Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és a szmolenszki légi katasztrófa további áldozatainak emlékére 2010. április 17-ét nemzeti gyásznappá nyilvánította. 
Aznap az oroszországi Szmolenszk mellett bekövetkezett tragédia áldozatainak emlékére óriás méretű magyar, lengyel és gyászlobogós díszítést kap a Parlament. A szombat reggel 9 órakor kezdődő Kossuth téri megemlékezésen, melyen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik a Magyar Köztársaság Lobogóját. 
A Kossuth téren felállított emlékhelynél az emlékezni kívánók az ünnepséget követően egészen vasárnap este 18 óráig róhatják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt és helyezhetik el az emlékezés virágait, illetve gyújthatnak mécsest.A nemzeti gyásznap keretén belül a Magyar Köztársaság elnöke és miniszterelnöke, valamint további világi és egyházi méltóságok jelenlétében 18.00 órakor Erdő Péter bíboros és Julius Janus apostoli nuncius gyászmisét celebrál a lengyel tragédia áldozataiért a budapesti Szent István Bazilikában. A gyászmisét a Magyar Televízió közvetíti.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje