biglogo archivum

- Szeptember- 1-én 11.00 órakor a budapesti Fakasréti temetőben a Bem József LKE emlékünnepséget szervez idősb Antall József és Baló Zoltán ezredes sírjánál, a II. Világháború kitörésének évfordulóján.
- Szeptember 1-én Pécsett, a helyi LKÖ részvételével emléktáblát lepleznek le Tadeusz Sikorski emlékére. Ugyanezen a napon a Sikorski-házban porcelánkiállítás nyílik.
- Szeptember 3-án ünnepli az újpesti Lengyel-Magyar Barátság Klubja fennállásának 15-ik évét.
- Szeptember 4-én a szegedi Megyei Közgyűlés Hivatalában a helyi LKÖ kezdeményezésére a lengyelországi 'Szolidaritás'-nak szentelt kiállítás nyílik.
- Budapesten szeptember 5-én tartják az Országos Lengyel Nyelviskola ünnepélyes tanévnyitóját, amelyen felszentelik az iskola zászlóját is.
- Szeptember 9-én 16.00 órakor a budapesti III. kerület Fő tér 3 alatt ünnepélyesen megkoszorúzzák Kerényi Grácia emléktábláját abból az alkalomból, hogy az 1986-ban elhunyt írónő 85 éve született. 17.00 órakor az Óbudai Társaskörben kerekasztal-beszélgetés lesz az írónő barátaival és ismerőseivel 'Kerényi Grácia, a magyarok lengyel ajka' címen, valamint bemutatják Csisztay Gizella 'Szerelmem, Varsó' című könyvét.
- Szeptember 11-én Budapesten ülést tart az OLKÖ.
- A Szolnoki Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a Lengyel-Magyar Klubbal együtt részt vesz a hagyományos gulyásfesztiválon, amely szeptember 11-én lesz. A fesztiválra Szolnok testvérvárosából, Bielsko-Białából is érkeznek vendégek. Delegáció jön Ustkából, valamint a 'Swojacy' nevű folklóregyüttes Wierzchosławicéból, amely részt vesz a fesztivált körítő szórakoztató műsorban.
- Szeptember 12-én a budapesti Lengyel Templomban tanévkezdő szentmisét ('Veni Sanctét') tartanak a gyermekek számára.
- Szeptember 12-én 12.00 órakor a budapesti Lengyel Házban zárják a 'Kislengyelországiak a dr Robl-féle katyni dokumentumokban' című kiállítást. A finissage-ra aktuális előadással érkeznek Krakkóból a Nemzeti Emlékezet Intézetének tagjai: az OBEP IPN krakkói vezetője, Wojciech Frazik, az OBEP IPN Történeti Oktatás Referátumának vezetője, Joanna Dutka valamint Dariusz Gorajczyk és Maciej Zakrzewski.
- Szeptember 13-án a Lengyel Templomban a havonta megtartott Fatimei istentisztelet lesz és a Rózsafüzér Kör találkozója.
- Szeptember 16-tól 19-ig az Óbuda-Békásmegyeri LKÖ kirándulást szervez Krakkóba. Részletek az önkormányzatnál.
- Szegeden szeptember 17-én állítják és szentelik fel a 'Katyni Keresztet', valamint emléktáblát lepleznek le a székesegyház előtt. A kereszt lengyel fából készül, alapítója Kiss-Rigó László püspök és a szegedi lengyelség.
- Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szeptember 17-én a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban az 'Angyalok' című, Karol Malczykról szóló filmet mutatja be. Vendégül látják a film rendezőjét, Grzegorz Łubczyk urat. A rendezvényre az Érdi Napok idején kerül sor.
- Szeptember 18-án Budapest I. kerületében, a Czakó utcai sporttelepen kerül sorra a XII. Lengyel-Magyar Sportnap. Kezdés 10 órakor.
- Szeptember 18-án a budapesti lengyel plébánia hívei keresztútra indulnak Góra Kalwaria helységbe.
- Szeptember 18-19-én a Lengyel Ház és a Lengyel Templom részt vesz a kulturális örökség évente tartott ünnepségén “ a 'Kulturális Örökség Napjai 2010' rendezvényen. Szeptember 18-án ebből az alkalomból nyitva tart a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára, 12-16 óráig, valamint “ szeptember 18-19-én az Andrástanyai fiókintézmény 11-17 óráig. A Múzeum Derenki filiája mindig nyitva.
- A Lengyel Perszonális Plébánia és a Szent Adalbert Magyarországi Lengyel Katolikusok Egyesülete szeptember 18 és 22 között zarándokutat szervez Medzsugorjéba.
- Szeptember 19-én 19.00 órakor a Belvárosi Temlomban, 22-én pedig a Szent István Bazilikában, ugyancsak 19.00 órakor fellép a 'Psalmodia' kórus Krakkóból, a Budapest V. kerületi LKÖ közreműködésével.
- A Lengyel Házban szeptember 19-én 12.00 órakor nyílik Tavaszy Noémi grafikus kiállítása 'Magyar templomok' címen.
- Szeptember 26-án a Budapest V. kerületi LKÖ meghívására 18.00 órakor az 'Aranytíz' Művelődési Házban (Budapest V. Arany János u. 10) fellép a krakkói Teatr Ludowy a 'Duety' (Duettek) című előadással.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje