biglogo archivum

November 3-án dr. Osztie Zoltán atya vezetésével a Szent Hedvig szobor felavatásának 10 éves évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be a Belvárosi Főplébánia Templomban.

A szoborállítás kezdeményezője – a 2002-ben átadott Szent Kinga szoborhoz hasonlóan – a Budapest V. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt. A templom északi felében található szobrokat Tóth Dávid szobrász készítette a V. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a varsói székhelyű Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Tanácsa anyagi és szellemi támogatásával készült.

„Szent Hedvig - Lengyelország Királynője a mai napig tartós helyet foglal el a lengyelek történelmi emlékezetében: Lengyelország történelmének minden kétséget kizáróan egyik legszebb és legkiválóbb női alakja. A nagyság és dicsőség, valamint a több évszázados lengyel-magyar kapcsolatok szimbóluma, de jelképe azoknak a keresztény értékeknek, hagyománynak és kultúrának is, amelyek évszázadokon keresztül alakították az európai kontinens arculatát, társadalmainkat és államainkat. Bár az a korszak, amelyben Szent Hedvig élt, időben már nagyon távoli, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a modern Európa előfutára volt, azé az Európáé, amely alapjai a tartós keresztény értékeken nyugszanak. Magyarország fővárosának szívében álló Szent Hedvig és Szent Kinga szobor azokra az eseményekre emlékeztet, amelyek évszázadokon keresztül összekötötték a magyar és a lengyel nemzetet. Imádkozzunk, hogy közbenjárásukra mindkét ország élvezhesse a szabadságot, a jólétet azon értékek mentén, amelyek eddig is alakították a történelmünket és nemzeti identitásunkat. Urunk, oltalmazd Lengyelországot és Magyarországot!”- ezekkel a szavakkal zárta beszédét Abrusán Jadwiga, a Budapest V. Kerületi LNÖ elnöke.

Az ünnepi szentmise után koszorúkat és virágokat helyeztek el a Szent Hedvig szobor talapzatánál. A vendégek között jelen volt Marcin Sokołowski konzul, a Bem József LKE elnöke Wesolowski Korinna, a Szent Adalbert Egyesület tagjai, valamint lengyel és magyar hívők. Az ünnepségen a kőbányai Lengyel Templom Szent Kinga kórusa és a Belvárosi Plébánia Templom „Kántorátus” kórusa énekelt.

(b., fotó Pál B.)  

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje