biglogo archivum

2020 október 21-én a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a Szeged-Csanádi Püspökség törekvéseinek köszönhetően a városban felavatták Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrát.

A szobor leleplezését Kiss-Rigó László püspök, Jan Dziedziczak, a Lengyel Miniszteri Tanács Hivatalának államtitkára, dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, valamint Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul közösen végezte.

Teleki Pál, Szék megye grófja – magyar politikus, közoktatási miniszter, valamint Magyarország miniszterelnöke 1920-1921-ben és 1939-1941-ben. A Párizs és környéki békekonferenciákon résztvevő magyar delegáció tagja. Végzettségét tekintve földrajztudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, valamint a magyar cserkészmozgalom alapítója.

Különös figyelmet igényel Lengyelországhoz és a lengyelekhez fűződő viszonya. 1920 júliusában a Teleki Pál vezette magyar kormány döntött a Lengyelországnak nyújtandó katonai segítségnyújtásról, amely keretében a lengyel-bolsevik háború kritikus szakaszában, saját költségen katonai ellátmányt küldtek Románián keresztül. 48 millió Mauser puska lőszert, 30 ezer Mauser puskát, 13 millió Mannlicher lőszert, tüzérségi lövedékeket, 440 katonai tábori konyhát és 80 tábori kályhát szállítottak a lengyeleknek. 1920 augusztus 12-én többek között 22 millió, a csepeli Weiss Manfréd művekben legyártott Mauser lőszer érkezett Skierniewicébe.

1939 március 15-én, Csehszlovákia szétesését követően magyar csapatok vonultak be Kárpátaljára, ahol az úgy nevezett kis háború keretében elfoglalták többek között Takcsány és Szobránc vidékét, így ismét közös határa volt Lengyelországnak és Magyarországnak. 1939-ben a német fél magyar oldalról indítandó inváziónak a lehetőségére a hagyományosan nagyon jó lengyel kapcsolatokkal rendelkező Teleki Pál kimondta, hogy előbb robbantja fel a vasútvonalakat, minthogy részt vegyen egy Lengyelország ellen indítandó invázióban, becsületbeli ügynek tartotta, hogy nem vesz részt egy Lengyelország elleni fegyveres beavatkozásban. Az 1939 július 24-én Hitlernek küldött táviratában lépését azzal indokolta, hogy erkölcsi okok miatt Magyarország nem vehet részt egy Lengyelország elleni agresszióban. Lengyelország katonai veresége után a kormány határozott a határ megnyitásáról a lengyel menekültek előtt. 2001-ben Aleksander Kwaśniewski akkor lengyel államfő posztumusz Teleki Pálnak adományozta a Lengyel Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét a Lengyel Köztársaság Érdemeiért érdemrenddel.

Teleki Pál nevét viseli egy-egy utca Varsóban és Krakkóban. 2004 április 3-án a lengyelekkel való együttműködés keretében Teleki szobrot avattak Balatonbogláron.

A szegedi szoboravatón jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, a magyar állami vezetés képviselői, dr. Csúcs Halina egykori és dr. Rónayné Słaba Ewa jelenlegi lengyel nemzetiségi szószóló, Felföldi Maria, az OLÖ elnöke, Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója, Piotr Piętka, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke és Barsi Károly, a XI. kerületi LNÖ elnöke. Az ünnepség fényét emelte Lidia Książkiewicz orgonahangversenye, valamint a lengyelek és magyarok szándékára bemutatott szentmise.

Az ünnepséget megelőző napon Teleki Pál emlékére konferenciát rendeztek Szegeden.

(Inf. saját, fotó: Barsi K.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje