biglogo archivum

Advent 2. vasárnapján, december 6-án a budapesti Lengyel templomban szentmisét mutatott be Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Maciej Szumlak atya.

A szentmisén nagy hangsúlya volt a szent gyónásnak, amellyel alázatunkat fejezhetjük ki és megtisztulhat a szívünk. December 6 vasárnap Lengyelországban a keleten dolgozó egyházzal való szolidaritás és segítségnyújtás napja. A Lengyel Püspöki Konferencia kezdeményezésének vezetője Leszek Kryża atya, aki egyházközségünk lelkipásztora volt. A hívek a szentmisén keleten élő testvéreikért és Leszek Kryża atya munkásságáért is imádkoztak. A plébános a szentmisén megáldotta azokat a medálokat, amelyeket azok a gyerekek kaptak, akik ebben az iskolai tanévben lesznek elsőáldozók. A szentmisén fellépett az egyházközségi „Kleksiki” együttes.

Megemlékeztek a Mikulásról – Szent Miklós püspökről is, aki kiemelkedő patrónusa a gyerekeknek, imádkozik értük és szükségükben a segíti őket. A gyerekek a mise után édes csokoládé Mikulásokat kaptak.

Szent Miklós alakja jelen van mind a katolikus, mind a pravoszláv egyházban. Születésének pontos ideje nem ismert, a dátum időszámításunk szerint 250és 286 közöttre tehető. Amit biztosan lehet tudni, hogy az egykori Lykia nyugati részéről, Patarából származott, egy előkelő családba született a mai Törökország területén. A leírások szerint a gazdag szülők hatalmas örökséget hagytak a gyermekükre, aki vagyonát szétosztotta a szegények között. 300 körül a myrai egyházmegye püspöke lett. Szolgálata idején szent életű volt, rendkívül önfeláldozó és csodái is ismertek voltak. Diocletianus császár keresztényüldözésének áldozatául esett, börtönbe is került, ráadásul szülőföldjét is el kellett hagynia. Csak 313-ban, Nagy Konstantin uralma alatt, a kereszténység engedélyezésekor és államvallássá tételekor vált szabaddá és térhetett vissza Myrába. 350 körül halt meg, halálának időpontja emléknap lett.

Az eseményen jelen volt fotóriporterünk, Pál Barbara.

 

(inf. saját, fotó: Pál B.)

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje