biglogo archivum

December 25-én, Karácsony első napján, a jelenlegi koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések betartásával,a Lengyel Templomban Krzysztof Grzelak atya , a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa, két másik, Magyarországon szolgálatot teljesítő pappal – Andrzej Kostecki szerzetes atyával és Maciej Szumilak atyával közösen mutatott be ünnepi szentmisét.

A szentmise után a jelenlévők az itteni Lengyel Intézettől egy-egy CD lemezt kaptak, amelyen 3 nemzet – a lengyel, ukrán és magyar nemzet - karácsonyi dalait lehet meghallgatni – a lemez eredeti címe: Három Nemzet Karácsonya. A lemez előadója Angelika Korszyńska-Górny. A jelenlévők ezen kívül kaptak egy 2021.évi naptárat, amelyet a Szent Adalbert Egyesület és a LPP közösen adott ki.  

Az első megemlített, nyilvánosan megtartott karácsonyi liturgiának az időpontja időszámításunk szerint 354-re tehető, az időpont az akkori történetíró jegyzeteiből derül ki, bár a karácsonyt egyesek szerint már 336-ban is ünnepelték, mindez a Depositio Martyrum-ból derül ki, az említett jegyzeteket ugyanis a Vatikáni Könyvtárban őrzött dokumentum tartalmazza. A jeles napon – pontosan VIII Calendas lanuarii, azaz a december 25-én ünnepelt mártír vértanúk neve előtt tettek egy bejegyzést, amely szerint Krisztus ekkor született a judeai Betlehemben, ami azt sugallja, hogy ez egy olyan információ, amely a karácsonyi liturgia megtartását erősíti meg. A karácsonyi liturgia megtartása a IV. század folyamán terjedt el igen gyorsan a nyugati egyházban, ehhez pedig nagyban hozzájárult, hogy ebben az időben Nagy Konstantin került a császári trónra. Az ünnepet megerősítette a 325-ben, a niceai zsinaton elfogadott azon dogma, amely kimondta Jézus istenségét, ez egyben nagy segítséget nyújtott az arianizmus ellen vívott harcban; az ariánusok ugyanis tagadták Krisztus istenségét.  

360 körül a mílai Optat bizonyságot adott az akkori afrikai provincián tartott karácsonyi liturgiáról. A zaragozai zsinat (380) zsinat és Bacharius szerzetes levele szintén említést tesz róla. A IV. század végén Itáliában is megjelent a karácsonyi liturgia, az ünnepi liturgia pedig lassan a keleti egyházban is elterjedt. A keleti egyházban korábban az Epifánia ünnepén emlékeztek meg Krisztus születéséről, amely január 6-ra esett, ez a nap pedig a keleti egyházban a téli napfordulót jelezte. Kappadókiában pedig, 370 körül Nagy Szent Vazul adott bizonyságot a karácsonyi liturgia megtartásáról.

szerk. a pl. wikipedia alapján, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje