biglogo archivum

Április 12-én, a Katyńi Mártírok emléknapja előtti napon Bús Balázs, az óbudai lengyel ügyek elkötelezett hívének, a kerület volt polgármesterének jelenlétében  virágot helyeztek el, valamint mécseseket gyújtottak Magyarország egykori nagy barátjának az emléktáblájánál, aki 2010-ben tragikus hirtelenséggel hunyt el az emléki külön gép katasztrófájában.

Andrzej Przewoźnik a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára volt. Budapest III. kerületében az óbudai Árpád Gimnázium oldalán 2018-ban emléktáblát avattak Andrzej Przewoźnik történésznek, a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkárának, a lengyel-magyar barátság fáradhatatlan szószólójának emlékére. Roman Kowalski egykori lengyel nagykövet és dr. Csúcs Halina egykori lengyel nemzetiségi szószóló volt a tábla állíttatásának az ötletgazdája, a finanszírozó pedig az egykor Bús Balázs vezette Budapest III. Kerületi Önkormányzat volt. Április 12-én az egykori polgármester dr. Csúcs Halina, a Csepeli Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, és Barsi Károlynak, a XI. Kerület Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének jelenlétében emlékezett meg Andrzej Przewoźnikról. Virágokat helyeztek el azokon a helyeken, amelyek A.Przewoźnikhez szorosan köthetők; a 2008-ban általa kezdeményezett katyńi emléktáblánál és a 2011-ben,már a halála után felavatott katyńi szobornál.

Andrzej Przewoźnik (1963-2010) mindig a lengyel létjogosultság nevében járt el. Lengyelországért és a lengyel emberekért dolgozott. 2010 április 10-én hunyt el Smoleńsknél az elnöki repülőgép kataszrófájában. Ő és a repülőgép utasai a katyńi mészárlás 70. évfordulójának ünnepségére tartottak. 1992 óta a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára volt. Egy hónappal a tragédia előtt, a „Głos Polonii” 110. számában, a vele készített utolsó interjúban, arra a kérdésre, hogy a magyar ügyek miért olyan fontosak a számára, a következőt felelte:

„A magyar ügyekhez való kötődés, ahhoz, hogy az itteni lengyelek mit csináltak, azt eredményezte, hogy elkezdtem mélyebben foglalkozni az üggyel, történelmi aspektusból nézve valamilyen szinten a lengyek és az itteni lengyelség dokumentátora lettem, többek között a II. világháború idejéről, valamint annak befejezése utáni időszakáról. Ez segít más megvilágításban megközelíteni a helyzete,mint ahogy mi azt a tankönyvek vagy a lengyel-magyar viszonylatú publikációk alapján eddig tehettük. Autentikus, igazi képet kaphattunk a valódi, szívélyes viszonyokról, az olyanokról, amelyek nem eredményeztek konfliktust, ugyanakkor rendkívüli szolidaritásról tettek tanúbizonyságot a nehéz időszakokban, a kölcsönös segítségnyújtásban és a megértés útján pedig drámai módon osztozkodott a két nemzet.”

Az óbudai emléktáblán a következő szavak olvashatók: „Magyarország nagy barátjának, a lengyel-magyar barátság népszerűsítőjének emlékére, köszönetképpen azért a fáradozásért, amelyet a közös történelmi emlékhelyek és emlékek megőrzéséért tett.” Emlékezzünk erre!

A jelenlegi koronavírus járvány miatt a megemlékezés csak erősen korlátozottan lett megtartva.

inf. GP/BBSz, fotó B. K.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje