biglogo archivum

2021.szeptember 3-án Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésével létre jött „Lengyel emlékek Szarvason” c. tanulmányút. Az egyesületünk 30 fős csoportot először tájékoztatást kapott a Havasi Márton  „Lengyel gyökerek, viszonyok és helyzetek Békésben” c. könyvből, amelyből Leszkó Malgorzata előadást tartott a buszon.

Megtudtuk, hogy délkelet-lengyel területről jövő családok bevándorlása Szarvasra már a 1860-os évektől elkezdődött. A szegény és a gazdagabb rétegből egyaránt jöttek, egyénileg inkább a jómódúak, csoportosan meg a szegényebbek, a művelt gazdagabbak üldöztetés miatt, a szegények pedig a megélhetés miatt. Szarvasra először huszonhat lengyel család érkezett, amelyek hamar asszimilálódtak nyelvükben és szokásaiban a velük jövő szlovákokkal majd egy idő után magyarokkal. A nevek egy része itt is a mai napig változatlanul megmaradt, más része néhány betűvel átalakult, rövidült vagy bővült, vagy a család női ágon gyarapodva vezetékneve kihalt. Ezen a huszonhat családon kívül volt még egyszer nagyobb, csoportos lengyelföldi betelepülés Szarvasra. Az I. világháború idején, 1914 októberében egy nyolcvan főből álló, tizenhat Galiciai család menekült ide. A bevándorlók is formálták Szarvas községi életét.

Főutcáján található az egyik legszebb műemlék jellegű épülete, mely méltó módon a Lengyel Palota nevet viseli. Elnevezését létrehozójáról a „Lengyel” nevű és származású családról kapta. A jelenleg Szarvas polgármester székhelyül szolgaló épületen emléktáblát helyeztek el. A kétnyelvű táblán látható Lengyel Béla altábornagy fotója a következő szöveggel: „a lengyelek barátja, magyar királyság varsói katonai attaséja ( 1934-1939). Az 1944-es varsói felkelés idején alegységeivel titokban támogatta a németek ellen harcoló felkelőket, gyógyszert, lőszert és fegyvereket juttatott nekik. Számos lengyel ember életét mentette meg. Hűséges maradt a katonai becsülethez. Tisztelet emlékének!”

Leszkó Pál az egyesület elnöke kiegészítő információt adott még Lengyel Béláról, amit a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagából merített. Az emléktáblánál, amelyet 2019-ben avattak fel, koszorút helyezett el Leszkó Malgorzata lengyel önkormányzat elnöke, valamint Huszárné Nagy Zsuzsanna az egyesület elnökhelyettese.

Az épület előtt készült közös fotó után, csoportunk elvonult a híres szarvasi arborétumba. Ott, képzett idegenvezetővel megtekintettük a „mini Magyarország” makett parkot, ahol gyönyörködtünk a hangeffektusokkal is ellátott műemlék épületekben, amik a jelenlegi és Trianon után elcsatolt magyar földön találhatóak. Majd a csodálatos arborétum ősfáival,bokraival és a különleges madárvilágával ismerkedhettünk meg szintén idegenvezetéssel. A Katalin II. nevű hajón Demeter István- hajóvezető, tréfásan sok humorral fűszerezve mutatta be a Körös folyó gazdag természeti, növény és állatvilágát.

 A Turul étteremben, ahol ebédeltünk, találkoztunk az egyesületünk régi nagy barátjával és egyben első könyvelőjével – Somogyvári Jánossal. Kellemes beszélgetés után a csoportunk még pihentető sétát tett a vízi színháznál és az Erzsébet liget hűs fái alatt, páran a ligeti padon ülve, többen aktívan a szabadtéri fitnesz eszközökön kapcsolódtak ki. 

Az egész napi szép élményekkel megtelve szálltunk fel a buszra és indultunk hazafelé.

 

Leszkó Pál elnök, fot. LNÖ Békéscsaba

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje