biglogo archivum

Szeptember 5-én az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) vezetőjének, Angelo Bagnasco bíboros főcelebrálásával megtartott szentmisével elkezdődött az 52. Eucharisztikus Világkongresszus.

Köszöntő szavaiban Erdő Péter prímás bíboros emlékeztetett, hogy a pandémiai helyzet és ennek tapasztalatai hatására el kellett halasztani egy évvel az 52. Eucharisztikus Világkongresszust, valamint „érezhetjük, hogy életünk nem csak a mi emberi erőnkön múlik”. Emlékeztetett arra is, hogy az Eucharisztia a keresztények számára az erő és az élet forrása. „Ezekben a napokban engedjük megtapasztalni Istent, hogy Krisztus jelent van velünk az Oltáriszentségben.” Nem hagyja magára az Egyházat, a nemzeteket és az emberiséget. Minden erőnk és reményünk tőle van. Az Eucharisztia egy forrás, amely keresztény életünket és küldetésünket táplálja.” – mondta Erdő Péter bíboros. Homíliájában Angelo Bagnasco emlékeztetett, hogy az evangéliumi küldetés a béke és a remény missziója, amelyre a jelen időkben a világnak nagy szüksége van, és amelynek Budapestről el kell jutnia a világ legtávolabbi szegleteibe is. A gyerekekhez és a fiatalokhoz is szólt, arra bíztatta őket, hogy nagyon fontos helyük és szerepük van az egyházban, amely értékeli tanúbizonyságuk erejét is.

A szentmise idején 1200 gyerek lett elsőáldozó, a Hősök terén pedig rendkívül gazdag kulturális programot lehetett megtekinteni, ahol bemutatkoztak az ország különböző pontjairól érkezett népdal- és tánccsoportok. Az ünnepi alkalom végén elénekelték az Eucharisztikus Világkongresszus himnuszát, amelyet 1938-ban írtak a 83 évvel ezelőtti Budapesti Világkongresszusra. A megnyitó szentmisén Krzysztof Grzelak atya vezetésével részt vett a Lengyel Perszonális Plébánia is. A héten zajló 52. Eucharisztikus Világkongresszus programja rendkívül gazdag, az eseménysorozat pedig szeptember 12-én a budapesti Hősök terén végződik a Ferenc pápa által celebrált szentmisével.

A Kongresszusról részletes program a www.iec2020.hu/en weboldalon olvasható.

Inf. saját, BBSz/fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje