biglogo archivum

2022 július 24-én, hivatalosan immáron 28. alkalommal a derenki dombon, ahol egykoron a Simon Júdás Tádé templom állt – és ahol 1994-ben egy kápolnát építettek, az Aggteleki Nemzeti Park zöldjétől övezett oltáron megtartották a lengyelség Derenki Búcsú ünnepségét.

Az ünnepségre eljöttek az egykori derenkiek leszármazottai, magyar barátaik, a helyi önkormányzatok küldöttjei, Lengyelországból pedig Julian Kowalczyk elnök vezetésével eljöttek a Podhalei Szövetség górál tagjai, valamint jelen volt Jan Piczura, a kis-lengyelországi vajdság megyegyűlésének alelnöke, Piotr Bąk, a tátrai járás vezetője, Maria Kuruc, Bukowina Tatrzańska alpolgármestere, vendégek Białka Tatrzańskából, a BAZ megyei lengyel önkormányzatok képviselői, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Molnárné Sagun Z. Monika, a Lengyel Közművelődési Központ elnöke és dr. Tupcsia Éva, az OLÖ hivatalvezetője. Jelen voltak a lengyelségi szervezetek képviselői; a Bem J. LKE képviselői Alfred Wtulich elnök, a Szent Adalbert Egyesület pedig Takácsné Kalińska Katarzyna elnök vezetésével érkeztek.

Az búcsú ünnepsége hivatalos köszöntésekkel kezdődött. A nagykövet levelét Andrzej Kalinowski, a Konzuli és Lengyelségi Osztály vezetője olvasta fel. Ezután következett az ünnepi lengyel-magyar szentmise, amely főcelebránsa Bukovenszky Zoltán atya volt, magyar koncelebráló papok mellett Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint Jan Byrski, Białka Tatrza Szent Simon és Júdás Tádé templomának plébánosa koncelebrálta a szentmisét. A temetőben egy rövid, az itt nyugvó több, mint kétezer derenki lelki üdvéért mondott bevezető ima után koszorúkat és virágokat helyeztek el, a réten pedig sátrakat állítottak fel, ahol ennivalóval kínálták a vendégeket, az itt felállított színpadon pedig lengyel górálok, valamint a helyi „Drenka Polska” lépett fel. emellett hivatalos és kevésbé hivatalos beszélgetések voltak, amelyek olyan témákat érintettek, mint a visszatérő több, mint 300 éves szepességi-derenki identitás kérdése, miként hat a nemzeti identitásra az ősök tisztelete, és a jövőben hogyan alakul a derenki pusztaság sorsa?

Az egykori derenki iskola nemrég felújított épületében bemutatták a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum kiállítását, amelyet a Derenken született embereknek és életüknek szenteltek. Az idei Derenki Búcsút a Lengyel Közművelődési Központ és a Derenk Öröksége Egyesület szervezte, a búcsúhoz pedig az Országos Lengyel Önkormányzat, a lengyel nemzetiség szószólója, a sajószentpéteri, edelényi, emődi, ládbesenyői, múcsonyi lengyel önkormányzatok és a B.A.Z megyei közgyűlés támogatta. A búcsú fővédnöke Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete volt.

Inf. GP-b, fotó: M. Molnár

 

Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete levele

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje