biglogo archivum

Ismerd meg Lengyelországot c. program keretében a Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a Békéscsaba M.J.V. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata 2022.07.21-26. között tanulmányi utat szervezett Krynica Zdrój és környékére.

Mivel jó volt az idő, hiánytalanul meg tudtuk valósítani a korábban tervezett programokat, amelyekben szerepelt felvonóval feljutás és gyalog leereszkedés a Jaworzyna Krynicka csúcsról 1114 m., gyógyvizek kóstolása Krynicában, Muszynában, Szent Kinga ( Kunegunda) legendái, történelme megismerése és kolostori templom megtekintése Stary Saczban, Galíciai Város megtekintése a Nowy Sacz skanzenben, valamint, ami a legérdekesebb -  látogatást tettünk a Krosnói Üveg Örökség Központjába, ahol bepillanthattunk a használati, művészi és dekoratív üveg történeti előállítására. Üvegfeldolgozó és dekorációs műhelyeket láttunk. Volt többek között gravírozó állomás, üvegfestés, ólomüveg gyártás és üveg-miniatűr figurák gyártóállomása. A krosnói piac alagsorában a Krosnóhoz kötődő emberek legértékesebb üvegművészeti alkotásaiból láthattunk kiállítást. Ezen kívül konkrét kellékeken (lencséken, optikai szálakon) végzett kísérletek során megismerhettük az üveg fizikai tulajdonságait. A Glass Heritage Center kétségtelenül egy olyan hely, amelyet érdemes meglátogatni. Az egész túra körülbelül 2 óráig tartott, és még egy pillanatra sem volt az a benyomásunk, hogy húzódik az idő. A túra végén minden résztvevő kapott egy általa nyomtatott üvegérmét, valamint dísztárgyakat és miniatűr figurákat is vásárolhatott az ajándékboltban. A piactéren kétnyelvű emléktáblát is láthattunk a 2009-es krosnói lengyel-magyar barátság napjának megünnepléséről, ill.Lengyelország és Magyarország címerét a kezében tartó Madonnát ábrázoló domborműn, amelyet a Krosnó és Zalaegerszeg közötti partnerségi szerződés aláírásának 10. évfordulóján lepleztek le. Szintén érdekesnek találtuk az Érzékelőkerteket Muszynában. Más néven Sensory Gardens, még mindig kevésbé gyakori alkalmazás Lengyelországban, hogy a parkokat ne csak a természet ölében való pihenésre, hanem mindenekelőtt terápiás és oktatási célokra alakítsák át.  Az érzékszervi kerteket úgy tervezték, hogy fokozzák a hatást mind az öt érzékszervre: látásra, hallásra, ízlésre, szaglásra és tapintásra. Az érzékszervi kerteket egészségi állapotától és életkorától függetlenül mindenki használhatja.

A krynicai ismeretterjesztő kirándulást az utolsó napunk estélyén lengyel és magyar dalok közös éneklésével, a tábortűz parazsán sült lengyel kolbász kóstolásával zártuk. Mindenkit bátorítok, hogy látogasson el, ismerje meg Dél-Lengyelország ezen részeit is, mert különleges élményekkel gazdagodva tér haza!

inf. fot. a Békéscsaba M.J.V. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje