biglogo archivum

Emlékezés és tisztelet azoknak a magyar hősöknek, akik a II. világháború alatt segítették a lengyeleket

2022 szeptember 1-én a II. világháború kitörésének 83. évfordulóján Lengyelország és a lengyelek barátainak sírjainál – dr. id. Antall József, Baló Zoltán ezredes és Utassy Lóránd tábornok sírjánál megemlékezést tartottak. A Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület által szervezett megemlékezésen jelen volt Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Sławomir Mnitowski, a lengyel légierő ezredese és katonai attasé, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke (ld. fénykép), rajtuk kívül képviseltette magát a Fővárosi Lengyel Önkormányzat és a III. Kerületi Lengyel Önkormányzat, valamint jelen voltak az OLÖ intézményeinek, az LKK-nak és a LK és M-nek az igazgatói. A megemlékezésen részt vettek még Szent Adalbert Egyesület, a Polonia Nova Egyesület, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület, a Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi S. Iskola, valamint a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda küldöttjei. Az előző megemlékezésekhez hasonlóan az ünnepségen részt vett dr. Antall József családja és Baló Zoltán unkája is. Az elhunytakért mondott imát Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa vezette fel. Az Antall család nevében Jeszenszky Géza, a Baló család nevében Tóth Krisztina tartott beszédet. A helyszínen a Magyar Honvédség és a Wysocki Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete tartott díszőrséget.

Kik voltak az említett hősök: Antall József a II. világháború idején menekültügyi kormánybiztos volt, a háború ideje alatt a lengyel menekültek megsegítésének az egyik legfontosabb szervezője volt. Tevékenysége jóval túlmutatott munkaköri kötelességein – tevékenységéért a „Lengyelek Atyja” nevet kapta. Az 1944. évi német megszállás után a németek letartóztatták, de a magyar kormányzati beavatkozásoknak köszönhetően néhány hónap múlva kiengedték.

Baló Zoltán az akkori Hadügyminisztérium XXI. Osztályának a vezetője volt, ő a hadifoglyok ügyeivel foglalkozott. A lengyel menekültek megsegítésében az egyik legodaadóbb személy volt. A német megszállás után letartóztatták, de néhány hónap múlva kiszabadult. Utassy de Uljak Lóránd 1943-ban a XXI. Osztály vezetője lett és a menekültek, internáltak ügyeit intézte. A lemondásra kényszerült Baló Zoltán helyére került, őt ugyanis az akkori Német Nagykövetség jelentette fel lengyel katonák nyugatra juttatásáért. Ennek ellenére részt vett a külföldi katonák magyarországi menedékének intézésében. Az 1944 márciusi német megszálláskor megtagadta a Gestapónak az internált lengyel katonák kiadását. A fasiszta hatalomátvétel után letartóztatták, mert Horthy Miklós nevében titkos megbeszéléseket vezetett a Vörös Hadsereg képviselőivel.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen nehéz próbatétel idején, mint amilyen a II. világháború is volt, a lengyel - magyar barátság sikeresen kiállta a próbákat. Sok emigrációra kényszerült honfitársunk a magyaroknak köszönheti, hogy életben maradt. A budai megemlékezés az emlékezés és tiszteletről, valamint a nemzetink vitathatatlan barátságáról szólt.

Inf. GP., fotó: Pál B.  

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje