biglogo archivum

Október 16-án a budapesti Lengyel Templomban a Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa által bemutatott ünnepi szentmisével - amelyen fellépett a Szent Kinga kórus, illetve a Lengyel Házban megtartott találkozóval véget értek az október 8. óta tartó 28. Lengyel Keresztény Kulturális Napok.

Az idén október 16-án ünneplik az egész világon a XXII. Pápai Napot, amelynek az idei jelmondata a „Veritatis Splendor”, vagyis az „Igazság ragyogó fényessége”. A Pápai Napot Karol Wojtyła pápává választásának évfordulóján ünneplik. 1978 október 16-án hangzott el a Szent Péter téren: „Habemus papam”. Ezen a napon Karol Wojtyła bíboros érseket pápává választották. Felvette a II. János Pál nevet. Pápai mandátuma 26 évig tartott. A Lengyel Templomban a hívek elmondták II. János Pál imáját. A budapesti Lengyel Ház szintén Szent II. János Pál nevét viseli, a Pápa emléktáblájánál virágokat helyeztek el.

A Lengyel Házban bemutatásra került Piotr Stefaniak „Szent Margit, IV. Béla király lányának rendkívül csodálatos életútja” című könyve, illetve találkozni lehetett a kötetet 2018-ban megjelentető Avalon kiadó munkatársaival – Maria és Piotr Bunarral. Piotr Stefaniak krakkói író és történész, aki kötődik a „List do Pani” szerkesztőséghez, valamint a waweli Szent Hedvig Társasághoz, a domonkos rendhez, valamint a krakkói és budapesti lengyel-magyar közösséghez. Kutatási területe a középkori női szerzetesrendek problematikája és a középkor neves alakjainak életútja. Számos Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában publikált könyv és tudományos cikk szerzője. A könyv a Külügyminisztérium és a krakkói Magyar Főkonzulátus védnöksége alatt készült.

A domonkos rendi XIII. századi Árpádházi Szent Margit, aki a Duna mellett élt az egykori Nyulak szigetén (ma Margitsziget), Szent Kinga és Boldog Jolán szentéletű fejedelmi asszonyok fiatalabb leány testvére, aki Lengyelországban is megismerésre érdemes.

A Lengyel Keresztény Kulturális Napok ötletadója és szervezője a Szent Adalbert Egyesület együttműködésben a Lengyel Perszonális Plébániával, az idén támogatást nyújtott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Lengyelség és Külhoni Lengyelek 2022 pályázat keretében a Lengyel Miniszteri Tanács Hivatala, a budapesti Lengyel Intézet, valamint a Budapest III. Kerületi és a Tatai Lengyel Önkormányzat. Az idei eseménysorozat fővédnöke Krzysztof Olejnik atya, a Krisztus Király rend külhoni lengyelekért felelős tartományfőnöke.

Inf. saját, fotó: Pál B. fordítás: Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje