biglogo archivum

Október 21-én, az 1956-os forradalom kitörésének 66. évfordulója alkalmából a történelmi Corvin közben a kis magyar és lengyel felkelők emléktáblájánál koszorút helyezett el az Országos Lengyel Önkormányzat.

A hét évvel ezelőtt felavatott fekete gránit emléktáblára a következő szavakat vésték fel lengyelül és magyarul: E tábla révén nyújtanak kezet egymásnak a XX. század két legnagyobb totalitarizmusa, a barna és a vörös ellen fegyvert fogott varsói és pesti srácok. Az 1944-es Varsói Felkelés idején a keleti frontról a lengyel főváros alá visszavont magyar alakulatok nem voltak hajlandóak harcolni a felkelőkkel, sőt a lengyelek fegyvert, ruhát és élelmiszert kaptak a honvédektől, akik sebesültjeiket is befogadták. Számosan át is álltak a felkelők oldalára.

1956-ban pedig a leggyorsabb és legnagyobb humanitárius segítség Lengyelországból érkezett, s a budapesti nemzetőrök karszalagját lengyel diákok is felhúzták. örök dicsőség emléküknek! 2015 - Bethlen Gábor Alapítvány, Pesti Srácok Alapítvány, Budapest VIII. Kerületének Önkormányzata, Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat." A magyar képzőművész, Burián Norbert alkotásán a lengyel kis felkelő szimbolikus képe látható.

Inf. saját b. fotó és ford.: Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje