biglogo archivum


Március 30-án a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából a Lengyel Közművelődési Központ Nádor utcai részlege a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület aulájába invitálta az érdeklődőket, ahol az „Állunk a határon a kezünket nyújtjuk…” című könyvet mutatta be Molnár Imre történész és Balázs István Miklós, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, valamint: Gyurcsík István – egykori magyarországi lengyel nagykövet és Mitrovits Miklós történész, polonista.

A könyv az Országház Könyvkiadó gondozásában jelent meg, a fordítást a szintén jelenlévő Borzon Dániel végezte. „A kiadvány célja megemlékezni azokról az eseményekről, amelyek fontos szerepet játszottak Magyarország és Lengyelország történelmében, valamint a két ország kétoldalú kapcsolataiban. 1939- ben a második világháború kirobbanása után Magyarország több tízezer lengyel menekültet fogadott be. E segítséget jelképezi id. Antall József és Henryk Sławik barátsága.1956-ban pedig a sztálinista rendszerrel szemben lázadt fel a magyar és a lengyel nemzet. Magyarország és Lengyelország nemzeti parlamentjei 2014- ben és 2016-ban azonos tartalmú határozatok elfogadásával emlékeztek meg ezekről az eseményekről és személyekről. 2014-ben a lengyel menekültek befogadásában kiemelkedő szerepet játszott Henryk Sławik halálának 70. évfordulója, valamint idősebb Antall József halálának 40. évfordulója alkalmából, 2016-ban a pedig poznańi felkelés, illetve a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából számos közös ünnepségre került sor. E kétnyelvű kötet a történelmi események bemutatása mellett tartalmazza a hivatalos parlamenti dokumentumokat és felszólalásokat, valamint az emlékévek keretében megtartott közös ünnepségeken és emlékműavatásokon elhangzott legfontosabb beszédeket.” – olvashatjuk a könyv külső borítóján. A március 1-én elhunyt, lengyel-magyar kapcsolatokat kutató, Kapronczay Károly történész-kutató tiszteletére tartott egyperces néma felállásal kezdődő találkozó házigazdája Molnárné Sagun Z. Monika, a Lengyel Közművelődési Központ igazgatója volt. A vendégek között jelen volt Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának a vezetője, a lengyelség képviselői - többek között Budapestről és Székesfehérvárról, valamint polonofilok is érkeztek a bemutatóra.
Az esemény vezetői emlékeztettek, hogy február 18-ára esett Varga Béla atya – a II. világháború alatt a lengyelek felejthetetlen barátja és védelmezője – születésének 120. évfordulója. Ebből az alkalomból február 19-én szentmisét tartottak Börcsön, Győrben és Balatonbogláron, illetve a budapesti Lengyel Templomban. Ezen kívül az egész évben zajló események folyamán a Varga Béla Emlékezetének Bizottsága a Lengyel Kutatóintézet és Múzeummal együttműködve egy kiállítást tervezett meg, ezen kívül emléktáblát avattak Balatonbogláron és Győrben, Börcsön létrehoztak egy emlékparkot, Varga Béla atya életéről pedig dokumentumfilmet készítettek.

inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje