biglogo archivum


Június 3-án a budai vár Savoyai Terasz kávézójában a Brass Riders rézfúvós kvartett fellépésével kezdetét vette az idei magyarországi Lengyel Nyár.

A rendezvény sorozatot felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és Z. Monika Molnár Sagun, a Lengyel Közművelődési Központ elnöke nyitotta meg. A koncertet nagyszerűen vezette Wioletta Fluda-Tkaczyk, az ArtMusicArtist Egyesület elnöke.
A Brass Riders a legnépszerűbb lengyel filmzenék átadaptálását mutatta be programjában. 2022-ben keletkezett a kivételes „Lengyel filmzene fúvóskvartettre” című projekt. Tekintettel a kiválasztott művek repertoárjára ez egy rendkívüli projekt, amelynek célja a nagy lengyel alkotók filmzenéinek a népszerűsítése. Az együttes oldalán ezt olvashatjuk: „A kamarazene iránti érdeklődés, valamint az együttesben való játék tökéletesítésének szándéka 2019-ben hozta meg gyümölcsét, ugyanis ekkor alakult meg a Brass Riders rézfúvós kvartett, amelynek a tagjai: Tomasz Stolarczyk, Andrzej Tkaczyk, Tomasz Gajewski – harsonások, valamint Jarosław Jastrzębski – tubás. A kvartett mind a négy művésze a krakkói Karol Szymanowski Kamarazenekar tagja. A Brass Riders gyakran szerepel fesztiválokon (többek között: 3Kino Fest Prágai Kelet-Európai Filmfesztivál, Ostrówi Kamarazezeni és Orgonazene Fesztivál, Sycówi Kamarazezeni és Orgonazene Fesztivál, Majdan Królewski Kamarazezeni és Orgonazene Fesztivál, Przeworski Kamarazezeni és Orgonazene Fesztivál stb.); belföldön és külföldön egyaránt koncerteznek, ezen kívül kiváló kortárs zenészekkel is együtt zenélnek. Az együttes jelenleg az ArtMusicArtist Egyesülethez kötődik.
A Várhegyen tartott koncertnek nagy sikere volt főleg a külföldi turisták, a magyarok és a budapesti lengyelség körében. A nézőtéren jelen volt Andrzej Ryszard Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának a vezetője.
A budapesti volt a Brass Riders együttes első magyarországi koncertje, június 4-én pedig – szintén a Lengyel Nyár keretében – Egerben fognak fellépni. Az OLÖ által patrónált ciklus keretében megtartott Brass Riders koncertek ötletgazdája együttműködésben az ArtMusicArtist Egyesülettel és az Egri Lengyel Önkormányzattal az LKK, támogatja a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete.

Inf. saját, GP., fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje