biglogo archivum

A lengyel közösség és a helyi hatóságok megemlékeztek a lengyel-Habsburg hadseregnek az Oszmán Birodalom csapatai felett a párkányi (ma szlovákiai Štúrovo) csatában aratott győzelmének 340. évfordulójáról.

A szlovákiai ünnepség követően Esztergom (Ostrzyhom) városában, III. János Sobieski király emlékművénél a budapesti lengyel nagykövetség nevében Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja helyezett el egy csokor fehér és piros virágot. Virágot helyezett el továbbá Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Štúrovo város hatóságainak küldöttsége, Ewa Słaba Rónay a Magyar Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója és Kassai Zenona, az Esztergomi Lengyel-Magyar Baráti Társaság elnöke.

A párkányi csata (1683. október 7-9.) ugyan nincs a történelemkönyvekben, mégis nagy jelentőségű volt. Hatalmas áldozatok árán végződött győzelemmel. Itt állították meg a keresztény csapatok Lotaringiai Károly és III. Sobieski János lengyel király vezetésével a törökök hadát, és átjutva Esztergomnál Buda felszabadításával kiűzték az ellenséget Magyarországról. Ezzel lezárult a 150 éves török uralom korszaka.

Forrás: Ambasada RP/Facebook

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje