biglogo archivum

A Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa – által, a budapesti Lengyel Templomban bemutatott szentmiséjével elkezdődött a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 65. születésnapját megünneplő rendezvénysorozat.

A szentmise után következett az ünnepség hivatalos része, ünnepi beszédeket tartottak és emlékmedálokat adtak át. A magyarországi Lengyel Nagykövetséget Katarzyna Ratajczak-Sowa charge d’ affaires képviselte, aki ünnepi beszédében a következőket mondta: „Nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy itt, a budapesti Lengyel Templomban Önökkel együtt ünnepelhetem meg a legrégebbi magyarországi lengyel civil egyesület, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 65. születésnapját. A szervezet volt a magyarországi lengyel önkormányzatiság bölcsője. Fontos, hogy emlékezzünk az egyesület alapítóira, azokról, akik az elmúlt években vezették az egyesülete és akik az egyesület életét egyengették. Köszönöm mindenkinek, aki energiáját és fáradságát az egyesületnek szentelte, hogy az egyesület a lengyel történelem, nemzeti identitás, hagyományok és nyelv őrzője legyen. Minden jót kívánok a jelenlegi és eljövendő „bemes” generációknak. Ma minden bizonnyal a Bemben töltött jó pillanatokra fognak Önök emlékezni – remélem, hogy kellemes lesz így visszagondolni élményeikre. Úgy mondják, hogy ha egy embernek több emléke van, mint vágya, akkor már idősödik. Kívánom, hogy az egyesületnek – bár 65 éves, továbbra is több vágya és célja legyen, mint visszaemlékezése, mert emléke így is számtalan van. Ezt a lengyelség érdemeiért dolgozó szervezetet fejlesszék tovább a fiatalabb generációk, amelyek az elődök, az idősebb barátok tradícióiból és tapasztalataiból meríthetnek. A Bem életképességének jelképe legyen az egyesület által vezetett óvoda, a Magyarországon nevelkedett lengyel fiatalok legyenek az egyesület életének legragyogóbb epizódjai. Felejthetetlen élményeket kívánok Önöknek, további szép, ünnepi estét itt, a Bem aulájában, valamint azt, hogy a jövőben megünnepelhessük az egyesület 100. születésnapját.”
Rajta kívül beszédet mondott Alfred Wtulich, a Bem J. LKE elnöke, valamint Krzysztof Kołaciński, a TTPW munkatársa, aki Bem József és szülővárosának, Tarnównak az emlékplakettjét nyújtotta át az egyesület számára. Az ünnepségen részt vett Andrzej Ryszard Kalinowski, a budapesti Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője. Az ünnepség alkalmából Magyarországra érkezett a Tarnówi Magyarország Barátok Egyesületének küldöttjei, köztük Krzysztof Kołaciński és Andrzej Szpunar. Az Országos Lengyel Önkormányzatot Kövesdi Hanna, a Koordinációs Bizottság elnöke képviselte. Jelen voltak a Bem J. LKE előző ciklusainak képviselői is: Héjj Aldona, Nagy Alicja és dr. Csúcs Lászlóné Halina, valamint a Bem J. LKE székesfehérvári részlegének delegációja. Alfred Wtulich elnök a vendégeknek – köztük a „Głos Polonii főszerkesztőjének, Bożena Bogdańska-Szadainak és Pál Barbarának, a folyóirat fotóriporterének – az egyesület fennállásának 65. évfordulója alkalmából emlékrémeket adtak át. A szentmisén a „Bem” tagjai mellett részt vettek a Podhalei Szövetség rabkai, jordanówi, szaflaryi és maków podhalański-i részlegének tagjai is. Délután a Bem székházában bemutatták a „Bem és Petőfi – a két nemzet hőse”
című darabot, amelyet a Nemzetiségi Színház társulata adott elő; a darabot Trojan Tünde rendezte, ezen kívül pedig megnyitották a „Bem Selfie” című kiállítást is.

Inf. GP, fotó: Pál B., ford. E.Bóka

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje