biglogo archivum

A nemzetiségi önkormányzati választás a helyi önkormányzati választással egy napon, 2024. június 09-én (vasárnap) kerül lebonyolításra. A szavazólapok A nemzetiségi szavazólap kerete zöld színű lesz.
A nemzetiségi szavazólapot zöld borítékba kell helyezni, amelyen a nemzetiség megjelölése fel van tüntetve, és le kell ragasztani, különben a szavazat érvénytelen! Nemzetiségi szavazólapot csak azok kapnak, akik a határidőig kérték felvételüket a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe.


A lengyel önkormányzati képviselők választásának rendszere

A nemzetiségi önkormányzatok három szinten – települési, területi, valamint országos – látják el a nemzetiségi választópolgárok érdekképviseletét. A nemzetiségi önkormányzati választások kitűzésére, a jelölés, valamint a képviselők számára vonatkozó szabályok a három szinten egymástól eltérnek Települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása. A választás az „egyéni listás” választás szabályai szerint történik, egy választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, mint a megválasztható képviselők száma (azaz legfeljebb 3 vagy 5).

A területi (fővárosi) nemzetiségi önkormányzati képviselők választása. A területi (fővárosi) listákra külön szavazólapon lehet szavazni úgy, hogy a választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választ. A listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz.

Az országos listákra külön szavazólapon lehet szavazni úgy, hogy a nemzetiségi választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választ. A listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje