biglogo archivum

A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság júniusban Dél-Lengyelországba látogatott. Az általunk már jól ismert Dunajec völgyében a 11 km2-es Csorsztini-víztározóhoz kirándultunk, Nedec vára tövébe, mely a történelmi Magyarország legészakibb vára volt.

1412-ben itt adták át II. Ulászló lengyel király követeinek azt a pénzt, amelyért a 16 szepesi várost Luxemburgi Zsigmond zálogba adta. A következő megállónk Frigyesvágása volt, ahol a XIII-XIV. századi, ám barokk díszítésű erődtemplomot kerestük föl. A templomhoz illeszkedik a nyolcszögletű Szűz Mária kápolna, mely pompázatos rokokó stílusú. A volt plébános urat Dalárdánk szent énekekkel köszöntötte. Ezután Dębno vörösfenyőből készült fatemplomát látogattuk meg, mely az UNESCO-világörökség része. Az egész falfelületét 1500 körül készült képek borítják, melyek 72 ornamentális motívumot tartalmaznak. Szép szárnyas oltára 16. századi, s szepességi eredetű. Dębno várában hosszabb időt töltött Balassi Bálint, 1589 őszén. Egyesek szerint Wesselényi Ferenc feleségéhez, Szárkándi Annához itt írta a Célia-verseket. Pontosan tízet! Zakopane városában ért véget a napunk.

Másnap a tátrai királyi falvak szokásaival ismerkedtünk. Itt helyi hagyomány, hogy évente kétszer, húsvétkor és úrnapján a faházakat kívülről szappanos vízzel mossák le. Szlovákiába átlépve, az Árvai-tavat megkerülve tértünk vissza Lengyelországba, a 32 000 lakosú Żywiecbe. Itt meglátogattuk az 1856-ban a Habsburg család által alapított történelmi sörgyár látványos múzeumát. (A 40 országba exportált söröket meg is kóstolhattuk.) Késő délután Oravkába kirándultunk. Az egykori Árva vármegye északi részén fekvő falu fatemplomát 1650-56 közt építették. A templom fő dísze a falakat és mennyezetet beborító 14 nagy alakú kép, mely Keresztelő Szent János életét mutatja be. Ezen kívül 49 magyar szent falképe szerepel a templomban, mely páratlan a Kárpát-medencében. Oravka templomát tehát bátran nevezhetjük a magyar szentek templomának! A kórusunk itt Arcadellt: Ave Maria művének  éneklésével tisztelte meg a templom szentjeit és a hallgatóságot !

Zakopanéban ünnepi vacsorán vettünk részt, majd a másnap délelőttöt is a Lengyel-Tátra fővárosában töltöttük. A belvárosban még egy idetévedt szarvast is fotózhattunk! Délben a 15 km-re fekvő Białka Tatrzańskába, a 692 m magasságban, a Bélai-havasok völgyében fekvő üdülőhelyre látogattunk el. A több mint 300 éve alapított település fatemplomát 1700 körül emelték, és Szent Simonnak és Szent Júdás Taddeusnak szentelték. Búcsúebédünket is itt költöttük el, de tudjuk, Lengyelország még visszavár!

 

Bárkányi Wieslawa-Sipos László

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje