biglogo archivum

2024 augusztus 1-én 17.00-kor, a történelmi „W órában”, a Brit Közösség solymári katonai temetőjében, lengyel diplomaták, a magyar Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Emlékezet Bizottság, magyar intézmények, a helyi lengyelség, valamint a Magyarországon akkreditált diplomáciai testületek képviselőinek részvételével megemlékezést tartottak a varsói felkelés 80. évfordulója alkalmából.

Solymáron 37, egykoron a légierőnél szolgáló lengyel katona sírja található; a katonák a varsói felkelés megsegítésére szállítottak ellátmányt, a bevetés közben azonban sajnos elhunytak. Az általuk vezetett, és a Brit Légierő (Royal Air Force) kötelékébe tartozó repülőgépjek az olaszországi Brindisiből indultak és Magyarország légterében lőtte le őket az itteni légvédelem. A temető központi részében található emlék keresztnél fehér-piros virágokból készített csokrot helyezett el Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet.

A magyarországi lengyelség közösségének nevében virágokat helyezett el dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, a magyarországi lengyel önkormányzatok képviselői, köztük Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi lengyel civil szervezetek képviselői – a társszervező szervezet, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke, Dávid Mária és a Szent Adalbert Egyesület elnöke, valamint elnök helyettese, Molnárné Monika Sagun és Takácsné Kalińska Katarzyna, a lengyel WAT Magyar Végzősei Egyesületének és a MONW delegációja.

Az ünnepség folyamán Dávid Mária, a Bem J. LKE elnöke emlékeztetett, hogy néhány éve még a megemlékezésen jelen voltak a varsói megemlékezés egykori részt vevői, akik továbbra is arra inspirálnak, hogyan szeressék az emberek a hazát: a már elhunyt Janina Köszeghy, Ryszard Matynkowski, Stanisław Gwizdalewicz és Zbigniew Czarnocki. Különösen róluk, valamint a varsói felkelésben és a második világháborúban elhunyt áldozatokról megemlékezve imát mondott Krzysztof Grzelak atya, a budapesti Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. A temetőt fehér-piros virágok lepték el. A sírokon mécseseket gyújtottak. Kiss Árpád eljátszotta a „Warszawo ma” és a „Csend” dallamát. Díszőrséget állt a Magyarországi Wysocki Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete, amely a „W” órában egy szimbolikus szirénázással emlékezett a varsói felkelés kirobbanására. A budapesti lengyelség augusztus 1-i solymári megemlékezését a Bem József LKE és az akkor lengyel konzul kezdeményezte húsz évvel ezelőtt és ékes bizonyítéka minden felkelő és a varsói lakosok előtti tisztelgésnek, azok előtt, akik elhunytak a felkelés idején.

Inf. saját, GP, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje