biglogo archivum

Nem messze a magyar-szlovák határtól, az Aggteleki Nemzeti Park területén megmaradtak a 232 évig lakott és 1943-ban kitelepített Derenk falu romjai; ez a legrégebbi magyarországi lengyel falu. Derenk ma már nem lelhető fel a magyarországi térképeken, de az ősök emlékének a megőrzése azt eredményezi, hogy ezen a helyen minden év júliusának negyedik vasárnapján összejönnek a Lengyelországból, Magyarországról és Lengyelországból érkezett zarándokok.

2024 július 28-án a derenki magaslaton, ahol egykoron Szent Simon Júdás Tádé temploma állt, 30 éve, 1994-ben egy kápolnát emeltek, mellette pedig egy kereszt található, amely régi emlékeket őrző szilva- és almafák mellett található. Az Aggteleki Nemzeti Park zöldjétől övezett oltáron megrendezésre került a már hagyományos lengyelségi búcsú. Számos olyan ember érkezett, aki az egykori, már nem élő derenkiek barátja vagy leszármazottja volt, de jelen voltak magyar barátaik is, valamint lengyel vendégek, köztük górálok, valamint Julian Kowalczyk, a Podhalei Szövetség elnöke, Piotr Bąk, a Lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal területi önkormányzati ügyekért felelős tanácsának a tagja, Jan Piczura, a Kis-Lengyelországi Kis-Sejm képviselője, illetve Anna Kozak, a Tátrai Néprajzi Múzeum zakopanei telephelyének a vezetője.

A hagyományok szerint már évek óta részt vesz a búcsún a Białka Tatrzańskából érkezett Józef Remiasz, aki az egykori lengyel telepesek leszármazottja, azoknak az embereknek, akik több, mint háromszáz éve indultak el Podhaléról Derenkre, rajta kívül az eseményen jelen voltak a BAZ megyei lengyel Nemzetiségi önkormányzatok képviselői, a lengyel Civil szervezetek kéviselői, a Bem J. LKE Dávid Mária elnök asszonnyal, a Szent Adalbert Egyesület képviselete Molnárné Z. Monika Sagun elnök helyettes asszonnyal, aki egyben a Lengyel Művelődési Ház igazgatója is és Balázs István, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója.

A búcsú ünnepi köszöntőkkel kedődött. Ünnepi díszlobogókkal vonultak fel a Podhalei Szövetség alakulatai, amelyek Nowy Targból, Rabkából, Chochołówból, Podczerwone-Koniówkiból, Pieniążkowicéból, Czarny Dunajecből, Ratulowból és Miętustwoból érkeztek. A búcsú résztvevőinek jelenlétében felolvasták Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnökének, valamint Kis- Lengyelország vajdaság vezetőjének levelét, valamint emlékeztettek a nem mindennapi hely történelmére. Lengyel-magyar nyelvű szentmisét tartottak, amelyet Székely Dénes ózdi plébános, tb. kanonok és ózdi esperesi kerületi helyettes esperes atya, Bukovenszki Zoltán bódvaszilasi plébános atya, valamint Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa közösen mutatott be Stanisław Migras, a białka tatrzańskai Szent Simon és Júdás Tádé plébániai plébános atya és Jan Byrski atya, aki hosszú ideje már a derenkiek barátja. Székely Dénes atya 30 éve részt vett a derenki kápolna ünnepélyes felszentelésében.

A szentmise után a temetőben – több, mint kétezer egykori derenki nyughelyén imádságot mondtak el az elhunytakért, koszorúkat és virágokat helyeztek el, a domboldal tövében a réten pedig megvendégelték a résztvevőket, a színpadon pedig fellépett a Czarny Dunajecből érkezett „Juhasy” együttes. Az egykori derenki iskola épületében (az egész év folyamán) megtekintheő a Denken született személyeknek az emlék kiállítása, amelyen megtekinthető, hogyan éltek a faluban, de megtekinthető a „Lengyelország magyarok szemével” című, szintén a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum által előkészített időszaki tárlat. Az idei Derenki búcsút a Derenk Öröksége Egyesület szervezte az Országos Lengyel Önkormányzat, a lengyel nemzetiségi szószóló, a sajószentpéteri, edelényi, emődi, ládbesenyői, múcsonyi lengyel önkormányzatok, valamint a Szögligeti Önkormányzat és a „Polonia Nova” Egyesület támogatásával.

Inf. GP, fotó: Pál B., fordit.. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje