biglogo archivum

26-án van a Częstochowai Szűz Mária ünnepe, amelyre a Sziklakápolnában gyűlt össze a budapesti lengyelség. A szentmisét Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa mutatta be. A nem mindennapos hely történelme a múlt század első feléig nyúlik vissza.

1934 májusában a közeli kolostorba költöztek Jasna Górából érkezett pálos szerzetesek. A II. világháború idején lengyel menekültek és a lengyel hadsereg Magyarországon internált katonái gyűltek itt össze és szintén augusztus 26-án a templom Częstochowai Szűz Mária kápolnájában lengyel nyelvű istentiszteleten vettek részt. Az egybegyűltek a szabad és független Lengyel Hazába való „szerencsés és mihamarabbi visszatérés” reményében imádkoztak. Ebben az időben a lengyelek lelkipásztori szolgálatát Michał Zembrzuski pálos tartományfőnök atya látta el, a helyi lengyel menekültek lelkipásztori szolgálata 1939-ben lépett működésbe és Karol Radoński wrocławi püspök atya vezette.

1950-ben a kommunista vezetés a kolostorból balett iskolai kollégiumot létesítettek, a templom helyisége pedig raktárként működött. Minden oltár megrongálódott, de károkat szenvedtek a liturgiai eszközök, a kępek, többek között a Częstochowai Szűz Mária képe is. 1989-ben a kolostor és a Sziklatemplom visszakerült az egyházi vezetéshez, 1992-ben újraszentelték, azóta pedig rendszeresen tartanak itt szentmiséket. 1994-ben, a minden II. világháborús magyarországi menekültet képviselő varsói Id. Antall József Lengyel-Magyar Baráti Egyesület hálaadásként egy új Częstochowai Szűz képet adományozott a templomba.

Inf. saját, fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje