biglogo archivum

2024 augusztus 31-én Balatonbogláron, a II. világháború kirobbanása évfordulójának előnapján a helyi Lengyel Magyar Barátság Egyesület és az Országos Lengyel Önkormányzat megemlékezést szerveztek, amellyel a lengyelek megemlékeztek Balatonboglárról, amely a magyarok és a lengyelek közötti barátság bizonyítéka.

A II. világháború kirobbanása után több, mint 100.000 lengyel menekült érkezett Magyarországra, akik előtt Teleki Pál miniszterelnök megnyitotta az ország határait. A németek 1944. évi inváziójáig Balatonbogláron és Zamárdiban 800 lengyel tanuló részesült megfelelő oktatásban.

A megemlékezésen a vendégek között jelen volt a Bem J. LKE, a Szent Adalbert Egyesületének delegációja, az Országos Lengyel Önkormányzat delegációja Felföldi Maria elnökkel és dr. Tupcsia Éva hivatalvezetővel. Az esemény vendége volt Andrzej Ryszard Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere, valamint Balázs István, a LK és M igazgatója. Az ünnepségsorozat a helyi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban megtartott szentmisével kezdődött, amelyet Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Vajda Gábor balatonboglári plébános közösen mutatott be. A szentmisét a Rostetter Szilveszter vezette Szent Kinga kórus éneke gazdagította.

Ezután Varga Béla atya kriptájában és templom mellet található Teleki Pál szobornál koszorúzási ceremóniát tartottak. A helyi Lengyel Magyar Barátság Egyesület az egykori iskola, ma a Varga Béla Művelődési Házban egy nagyon érdekes és jól előkészített előadás volt, amelyet Szentes László újságíró tartott; az előadás a lengyel Wallenbergről – Henryk Sławikról szólt, aki halálának most van a 80. évfordulója. Balatonbogláron volt fotós tudósítónk, Pál Barbara.

Inf. GP, fotó: Pál B., ford. Bűka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje