biglogo archivum

2024 szeptember 1-én a II. világháború lengyelországi kitörésének 85. évfordulóján a budai Farkasréti temetőben id. dr. Antall József és Baló Zoltán ezredes sírjánál, a Bem J. LKE sírjánál és összegyűltek a hazai lengyelségi közösségek és a Magyarországon akkreditált diplomáciai testület tagjai, hogy tiszteletüket tegyék a lengyelek barátai és védelmezői előtt.

Virágokat helyeztek el Utassy Lóránd vezérőrnagy (posztumusz az egység tábornoka) sírjánál, aki Baló Zoltán utódaként a magyar Védelmi Minisztériumban védelmet nyújtott a menekülteknek, különösen a katonáknak. Az ünnepséget Dávid Mária és Piotr Kaczmarek vezényelte le. Beszédet mondott: Chargé d'affaires a.i. Jacek Śladewski, az Antall család nevében Jeszenszky Géza, valamint a Baló család nevében Tóth Krisztina. Ezután a magyar honvédség egységének és a Wysocki J Egyesület díszőrsége mellett kostorúzási ünnepséget tartottak Antall J., Baló Z. és Utassy L. sírjánál, ahol imádságokat is mondtak. A jelenlévők között jelen voltak a lengyel diplomácia képviselői, köztük Jacek Śladewski tanácsos- miniszter, a Politikai és Közgazdasági Osztály vezetője és Sławomir Mnitkowski ezredes, katonai attaché, a légierő parancsnoka, Bogusław Kołdys őrnagy, I. o. tanácsos, rendőrségi összekötő tiszt, Marcin Bobiński I. titkár és Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen részt vettek dr. Antall és Baló ezr. családjának tagjai, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, a Budapesten szolgáló Krisztus Király rendi nővérek, a Bem J. LKE, a Szent Adalbert Egyesület, az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület és a Korompay Család Egyesület képviselői. Az ünnepségen részt vett továbbá: Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a Fővárosi Lengyel Önkormányzatot pedig a hamarosan leköszönő Filó Maryla képviselte. A ceremónián mindkét lengyel iskola – a Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskola és a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda is képviseltette magát, valamint jelen volt a Lengyel Ház mellett működő „Czarne Bratanki” cserkészcsapat tagjai. Az évek múlnak, és egyre inkább elmosódnak azoknak az időknek az emlékei, amikor a szabadsághoz vezető út nem volt egyszerű. A trendek változnak, de a történelmi emlékezetet megőrizni a kötelességünk, Magyarország és a magyarok 1939. évi rendkívüli hozzáállására a tragikus lengyel időkben fel kell hívni az egész világ figyelmét! Polonia Semper Fidelis! A hosszú évek óta szeptember 1-én, a budai Farkasréti temetőben megtartott megemlékezés szervezője a hagyományoknak megfelelően a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület. A a II. világháború lengyelországi kitörésének 85. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés után a helyi lengyelség küldöttsége virágokat helyezett el Varsányi István sírjánál, aki nemcsak egy rendkívüli polonofil személyiség volt, hanem több, Magyarországra érkező lengyel generációt is tanított magyar nyelvre; az ő sírja is a Farkasréti temetőben található.

Inf. GP, fotó Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje