biglogo archivum

Az idei évben van az 1956. évi magyarországi forradalom 68. évfordulója. A Rákoskeresztúri temető 301. parcellájánál, a nemzeti emlékezet egyik legfontosabb helyszínén, ahol a forradalom áldozatai nyugszanak, 2024 október 22-én a Magyarországon akkreditált diplomáciai testület és a lengyelség tagjai tisztelegtek az egykori forradalom áldozatai előtt.

A legtöbb döntő sorsú, egybe tragikus magyarországi történelmi eseménynek van egy különleges lengyel vonatkozása is. Nem véletlenül. Nemzeteink sorsa összefonódott a történelem folyamán, ezáltal a létezésért és a szabadságért folyó harcokban természetes módon szövetségesek lettünk. 2006 október 24-én a Rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál az akkori lengyel és magyar állami vezetés részvételével, az 1956-os események emlékére emlék-kopjafát avattak a kommunista terror elleni megmozdulásokról is megemlékezve, amelyek folyamán a szabadságért harcoló nemzetek törekvéseit véresen leverték.

A poznańi és budapesti események 50. évfordulója alkalmából felállított emlékmű a magyar és lengyel szolidaritás, testvériség és barátság szimbóluma. Ettől az időponttól fogva a magyarországi lengyelség minden évben megemlékezik, így volt ez az idei év október 22-én is. Az ima szavait Stanisława Kwiręg MChK nővér mondta el. A Lengyel Nagykövetség nevében Jacek Śladewski, a nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának vezetője – miniszteri tanácsos mondott beszédet és helyezett el koszorút. Rajta kívül koszorút helyezett el a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület, a Szent Adalbert Egyesület, a X. Kerületi LÖ, valamint a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda delegációja. Az idei megemlékezés kezdeményezője a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete volt. A megemlékezést követően a résztvevők meglátogatták az 1956. évi események magyar emlékhelyeit.

(szerk. GP, fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje