biglogo archivum

Június 22-én Budapesten megünnepelték a Magyarországi Lengyelség Napját, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat szervezett.

Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Szent István bazilikában tartották. Szent László 1996 óta védőszentje a Magyarországon élő lengyeleknek.

Az idei ünnepség a Budapest V. kerületi Szent István bazilikában szentmisével kezdődött, amelyet Snell György püspökatya celebrált Krzysztof Grzelak atyával, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosával.

Az ünnepi szentmisét részt vett Małgorzata Radwan-Vass, a Magyarországi Lengyel Nagykövetség Politikai-Közgazdasági Osztályának vezetője, a két magyarországi tiszteletbeli lengyel konzul, dr. Karol Biernacki és dr. Cséby Géza, Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója, Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tanácsadója, Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Nemzetiségi Osztályának a vezetője, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, a lengyel nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői: Wesolowski Korinna, a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület elnöke, valamint Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke és az LKK igazgatója. Az ünnepi szentmisén részt vett dr. Csúcs Halina volt nemzetiségi szószóló is. A szent mise után következett az ünnepség hivatalos része. Ünnepi beszédet mondott: Małgorzata Radwan-Vass nagykövet helyettes, Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és az ünnepség házigazdája, aki többek között ezeket a szavakat intézte a jelenlévőhöz:

„Közös hősünk, Szent László személye azért fontos ma nekünk, mert az identitása szempontjából válsággal küzdő Európának irányt mutat – az ő törhetetlen személyisége, élete és tettei. Szent László alakja ellentétbe kerül azzal a mentalitással, amely elhanyagolja a helyi, nemzeti kultúrát mind a múltban, mind a jövőben. Nagy királyunk örökségeként jelenik meg a bátorságot sugalló alkotó erő és a keresztény szeretet értéke. Az önvédelemmel való megadás és felelőtlenség helyett a felelősségteljesség felvétele és a nemzeti büszkeség a követendő.”

Az ünnepség folyamán felolvasták Dariusz Piotr Bonisławski, a Wspólnota Polska Egyesület elnökének a levelét, utána átadták a lengyelségi díjakat.

Az Országos Lengyel Önkormányzat a Szent László díjat dr. Karol Biernackinak, a Magyarországi Lengyelekért díjat pedig a nyíregyházi Dalárda kórusnak, a budapesti Pauer Bélának és a vámosmikolai Kovács Péternek ítélte oda, az idén az ifjúsági díjat Marcel Krajewski kapta.

Az ünnepség alkalmából oklevelet vehetett át a Dalárda kórus mellett tevékenykedő Pappné Szabó Ella, Wiesława Bárkányi és dr. Széles Csabáné Dvorszki Magdolna.

Az ünnepség hivatalos részét Trojan Tünde vezette, a nap fénypontját a Bielsko-Białaból érkezett Beskidek együttes emelte, valamint díszőrséget állt a „Lengyel Légió”. A 23. Lengyelségi Napot ünnepi fogadás zárta az altemplomban.

(b. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje