biglogo archivum

November 28-tól 2021 január végéig az interneten keresztül látható lesz a Lengyel Házban, az LKK által bemutatott „családi alkotás” témájú kiállítás. A kiállítás eredetileg a zakopanei Czerwony Dwór Művelődési Központból származik.

A kiállítási anyagban Władysław Łukaszczyk, Dorota Króliszewska, Sebastian Króliszewski és Danuta Króliszewska munkáiról láthatók fényképek, az egész pedig megtekinthető a www.dombudapeszt.com weboldalon.

Íme néhány információ a bemutatott munkák szerzőiről: Władysław Łukaszczyk „Mulorz” népi szobrász és költő 1941 01. 03-án született Murzasichlében. Már fiatal fiú kora óta tanulta apjától az ácsmesterséget. 1971 óta, mint népi műalkotó tagja a helyi Népi Alkotóművészek Társaságának. Domborműveket, kis kápolnákat és szenteket ábrázoló kisebb szobrokat készít, ezeken a Szűz Mária, Jézus Krisztus és a szentek alakjai elevenednek meg. Ezen kívül a górálok mindennapi életét is bemutatja, pl. szemlélteti a birkanyírást vagy a földművelést. Több alkotói versenyen vet részt és több kiállítása is volt (Lublin, Zakopane, Rabka, Bukowina Tatrzańska, Poronin, Párizs). 2019-ben I. helyezést ért el a zakopanei Czerwony Dwór Művelődési Központban - családi villában megrendezett podhalei Madonnák témájú versenyen; a díjnyertes műalkotás a „Matka Boża Góralska” (Górál Szűz Mária) címet viseli. Alkotási magánygyűjteményekben is fellelhetők, Lengyelországban és külföldön egyaránt. Művészet iránti szenvedélyét lánya is örökölte, aki az üvegfestésre specializálódott. Alkotói tevékenysége folyamán szénnel is rajzol, de pasztell, üvegablak és akvarell festményeket is készít. Dorota Króliszewska a zakopanei Antoni Kenar Művészeti Gimnázium és a częstochowai Pedagógiai Főiskola végzőse. Férje, Sebastian a częstochowai Jan Długosz Pedagógiai Főiskola végzőse, aki festészeti specializáción, művészeti nevelés szakon végzett, Wernes Lubos professzor tanítványa volt. Olajfestészettel foglalkozik, de pasztelleket és szépia rajzokat is készít. Könyveket is illusztrál, részt vesz a podhalei jótékonysági aukciókon, amelyeket a festői Murzasichlében tartanak, ahol már 14 éve lakik. Művészeti tehetségét édesanyjától, Danutától örökölte. Danuta Króliszewska az állami częstochowai  Művészeti Gimnáziumban végzett, kerámia művészet szakon. Fő specializációja a nő ábrázolása különféle formákban: a nő – mint gyerek, a nő – mint lány és a nő – mint édesanya; alkotásai száraz pasztelleken örökíti meg. A podhalei kultúrához fűződő munkássága megtekinthető a kiállításon. A kiállítási fotókat Paweł Murzyn készítette.

(inf. b., fotó: P. Murzyn)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje