biglogo archivum

AZ IDÉN NEM LESZ ÉTELSZENTELÉS - Az idei Húsvétot másként fogjuk megünnepelni, mint eddig. Fontos most a lelki egység, a hitbéli közösség és az egyéni bűnbánat.

A lengyel hagyományok szerint Nagyszombat napján különös jelentéssel bír a húsvéti asztalra kerülő ételek megszentelése, amelyek Isten minden emberre kiáradó kegyelmének gazdagságát szimbolizálják. A megáldott ételeket fogyasztjuk az ünnepi reggeli alkalmából, ilyenkor osztozunk Jézus Urunk feltámadása felett érzett örömünkben is, ebből az alkalomból pedig minden jót kívánunk egymásnak. A járványügyi helyzet miatt TEMPLOMUNKBAN AZ IDÉN NEM LESZ ÉTELSZENTELÉS, de az ilyen esetre előírt imát elmondhatjuk szeretteink körében az ünnepi reggeli asztalánál. Íme az alábbiakban az imádság szövege:

A családfő vagy a család egy másik tagja meggyújtja az asztalon a gyertyát és a következőket mondja: Krisztus Urunk feltámadt. Alleluja. Erre mindenki

feleli: Valóban feltámadott. Alleluja.

Ezután a résztvevők közül valaki felolvassa a Szentírásból a Mt 6 31-33 evangéliumi szakaszt.

"Ne aggodalmaskodjunk hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk?"

Kedves Testvéreim, hallgassuk meg az evangéliumot Szent Máté szerint. Jézus a következő szavakat intézte tanítványaihoz: "Ne aggodalmaskodjunk hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? Ezeket a pogányok keresik.

Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. Ezért ti elsősorban az Isten országát, és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá."

A családfő a következő elő imádságot mondja:

Akkor, amikor megadatik, hogy összejöhetünk a közös ünnepi étkezésre, gondoljunk arra, hogy számos felebarátunk sok szenvedést él meg a mindannyiunkat érintő járvány miatt. Sokan közülük elveszítették közeli hozzátartozóikat. Nem mindenki ülhet le szeretteivel egy asztalhoz, ahogy azt mi tesszük. Ők azok, akik mindenkiért dolgoznak. Ezért ajánljuk őket Isten kegyelmébe a következő imádsággal. Mi atyánk.

Aztán a következőt mondja: Könyörögjünk. örömmel dícsőítünk téged Urunk, Jézus Krsztus, aki a feltámadása után megjelentél a tanítványoknak a kenyértörésben. Legyél velünk, amikor Neked hálát adva fogyasztjuk ezeket a javakat, és ma, amikor a testvériségben Téged vendégül látunk, kérlek fogadj minket majd egykor országodba, mint asztalod vendégeit. Ki élsz és uralkodsz mindörökkön örökké. Mindenki feleli: Ámen.

A budapesti Lengyel Templomban Nagyszombaton április 11-én 12.00-tól 15.00-ig szentségimádás lesz a Sírba Helyezet Krisztusnál, az egyéni imádságra mindenkinek módja lesz, és lehetőség lesz a biztonságos keretek között megtartott szentgyónásra is. Április 3-án 19.30-kor a hívek részvétele nélkül lesz megtartva a Húsvét Vigíliai szertartás.

(Inf. saját, fotó Pál B. archívumából)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje