biglogo archivum

Április 25-én, a papi és szerzetesi hivatásokért történő imádság napján a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomban azokért a papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak, amelyekből igen nagy hiány van Magyarországon és Lengyelországban.

Megemlékeztek április 23-áról, amikor Szent Adalbert püspök és vértanú, Lengyelország patrónusának emléknapja volt. Ezen a napon Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa szentmisét mutatott be a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária templomában; a szentmise keretében sor került a templomban a vértanú szent ereklyéjével történő áldásra is, azzal az ereklyével, amely a templomban került elhelyezésre. Emlékeztettek, hogy Szent Adalberttől meg lehet tanulni a hitvallás dialógusát és következetességét is.

A megkezdett héten lesz esedékes Wincenty Danek atya halálának 76. évfordulója. A magyarországi lengyelség története elválaszthatatlan Wincenty Danek atya személyétől, aki lwówi káplán volt, majd 113. éve érkezett Budapestre, ahol a lengyel emigánsok lelkipásztora lett, ő emeltette Kőbányán a templomot, valamint a lengyelek menedékházát, amely a későbbi Lengyel Ház elődje volt. Ő alapította a X. kerületi köztemető lengyel parcelláját is. Wincenty Danek atya 1870-ben született a kosówi járásban található Kutyban, amely a Lwówi Egyházmegye területén helyezkedett el. A Lwówi Egyetem Jogi Karán végezte el tanulmányait, majd szakmunkát végzett és családot alapított. Családja elvesztése után 1895-ben belépett a szemináriumba, amelynek elvégzése után az akkori Lengyelország területén tevékenykedett, 1907-ben pedig Budapestre irányították, ahol 38 évig szolgált az itteni lengyelek között, mint lelkipásztor.

A szentmise után április 25-én a templomkertben található, az egykori atyát szimbolizáló szobornál egy szimbolikus, fehér-piros koszorút helyeztek el; a lengyel és magyar hívek nevében Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és a Szent Adalbert Egyesület delegációja koszorúzott.

 inf. saját, fotó: Stanisława Kwiręg nővér

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje